EMINESCU COMEMORAT LA CERNĂUȚI

MIERCURI, LA CERNĂUȚI, a fost omagiat Poetul național al românilor Mihai Eminescu. Suita de activități a început cu depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu din curtea Casei lui Aron Pumnul, activitatea fiind prezentată de doamna Elena Tărâțeanu, directoarea Muzeului „M. Eminescu”. Cei prezenți au fost salutați de doamna Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, și echipa consulară, și de data aceasta alături de comunitatea românească din regiune. 

Activitățile au continuat la statuia Poetului nepereche din centrul vechii capitale a Bucovinei istorice. La omagierea Luceafărului au participat și autoritățile locale, care au depus coroane și buchete de flori vii la postamentul lucrării sculptorului Dumitru Gorșcovschi, în timp ce Corul „Dragoș Vodă”, dirijat de Dumitru Caulea, interpreta cântece pe versuri eminesciene.

La sediul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Cernăuți a avut loc un colocviu consacrat zilei de pomenire a celui mai mare Poet român de până acum, ținut de doamna Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, și arhivistul Dragoș Olaru, colocviu moderat de domnul Vasile Bâcu, președintele SCLRB „M. Eminescu”.

Colocviul a fost precedat de mesaje de salut din partea invitaților. Vasile Bâcu a mulțumit din partea comunității românești doamnei Irina Loredana Stănculescu la un an de la deschiderea sediului Societății din Palatul Național după reabilitare și modernizare pentru eforturile depuse. Acesta este un eveniment pe care l-am așteptat trei decenii și în sfârșit a avut loc.

Către cei prezenți s-a adresat și Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, care a mulțumit românilor din zonă pentru comemorarea Poetului național, exprimându-și dorința ca Ucraina cât mai devreme să devină membră în Uniunea Europeană, iar România o sprijină în acest drum.

Ruslan Domnițac, președintele Consiliului Raional Cernăuți, în cuvântul său de salut a menționat că „poporul român nu este doar vecin și prieten așa cum s-a crezut până acum, dar este un popor-frate, care în clipele de grea încercare a dat dovadă de cel mai înalt sentiment de frăție și sprijin necondiționat pentru ucrainenii care au fugit din calea războiului”.

Cu un cuvânt de salut a venit și Serghei Voloșciuk, reprezentant al Consiliului Regional.

Clipe minunate ne-au dăruit Alexandrina Cernov și Dragoș Olaru, care au vorbit despre Eminescu și Cernăuții și Eminescu în arhivele statului din Cernăuți. Domnul Olaru a numit mai multe locuri din Cernăuți în care a locuit poetul, cercului larg de cititori fiindu-i cunoscută doar casa lui Aron Pumnul. Sunt fapte care trebuie cunoscute de fiecare român.

Elena Tărâțeanu, directoarea Muzeului „M. Eminescu”, a prezentat, fiind expusă la sediul Societății, o copie de pe masca mortuară a Poetului, care a ajuns la noi datorită poetului-academician Vasile Tărâțeanu. Au mai vorbit profesorii școlari Dorin Misichevici, Octavian Voronca ș.a.

Nicolae ȘAPCĂ

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s