„Sfinte Binecredinciosule Voievod, Ștefan cel Mare, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!”

Sâmbătă, 2 iulie 2022, enoriașii Bisericii „Sfântul Ștefan cel Mare” din Movila au sărbătorit Hramul acestui sfânt lăcaș din Protopopiatul Herța.
Prăznuirea celor 518 ani de la trecerea în eternitate a marelui Domnitor a început cu oficierea slujbei Aghesmei și citirea Acatistului Sfântului. Apoi a urmat Sfânta Liturghie praznicală oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul raionului Herța, Protoiereul Pavel Dumitru, duhovnicul Ținutului Herța,  Protoiereul Ioan Caraușu și alți preoți din raioanele Herța și Noua Suliță, care au fost invitați și întâmpinați frumos de către preotul paroh Igor Andronachi.


După săvârșirea Sfintei Liturghii, preoții împreună cu credincioșii prezenți  au ieșit afară unde au înconjurat lăcașul sfânt, cântând și slăvindu-l pe „prietenul lui Dumnezeu”, pe Sfântul Voievod Ștefan, unde în timpul înconjurului au fost citite  Evangheliile corespunzătoare zilei de hram.
A urmat apoi predica rostită de către Protoiereul Vasile Molodianov, clericul Mănăstirii de maici din satul Molodia, care a vorbit despre viața Sfântă și curată a Sfântului Ștefan, precum și despre exemplul vieții lui pilduitoare pentru generația de astăzi. La sfârșit a luat cuvântul parohul Bisericii, preotul Igor Andronachi, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate și Sfântului Ștefan cel Mare care mereu ne adună la rugăciune, apoi a mulțumit fiecărui preot în parte pentru dragostea și jertfa de a veni și a săvârși în comun Sfânta Liturghie. De asemenea, preotul  Igor Andronachi a ținut să le mulțumească tuturor celor prezenți și celor care au contribuit la organizarea frumoasei sărbători de hram al Bisericii. Sărbătoarea s-a încheiat cu o masă de praznic organizată cu drag de către gospodinele satului Movila.

xxx

Moment  de omagiu și închinare în fața Măriei Sale la Oprișeni

În a doua zi a lunii lui Cuptor, lângă bustul Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și paraclisul care îi poartă numele din localitatea Oprișeni, ambele ridicate de familia gospodarilor Ana și Ilie Bezușcu, un grup de enoriași și elevi ai liceului local, îndrumați de profesoarele Veronica Rusu și Valentina Plantus, s-au adunat pentru a acorda omagiul cuvenit celui care a plecat în eternitate cu 518 ani în urmă, dar care a rămas să dăinuie până în ziua de astăzi ca model de slujire neamului și credinței strămoșești.

Tânărul preot Serafim Pavliuc a oficiat slujba de pomenire, iar dl profesor și doctor în istorie, Vasile Adăscăliței, președintele Asociației „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța” a susținut o impresionantă lecție de istorie despre Ștefan cel Mare, adresată în primul rând reprezentanților tinerei generații. Ei, la rândul lor, au răspuns cu un florilegiu de poezie și cântece istorice, cântate de-a lungul secolelor la asemenea evenimente  – „Când a fost să moară Ștefan”, „Cântă cucul”… și altele.

Domnul profesor Ion Pahon, autorul și realizatorul a șase paraclise în satul natal, dar și a imaginilor de la eveniment, ne vorbește despre particularitățile acestui sfânt lăcaș, având pe frontispiciu icoana Domnitorului pictată de maestrul Alexandru Timciuc din Mahala.

A fost un început de zi călduroasă ce se desprindea cu ușurință din timida îmbrățișare a răcorii dimineții. Involuntar gândurile mă duceau la Putna, unde de 518 ani arde candela de asupra mormântului marelui bărbat al neamului românesc – loc de pelerinaj al altor mari urmași, cum a fost, de exemplu, Mihai Eminescu. Și dacă momentul istoric actual nu ne permitea o deplasare spre acel loc sfânt, cu gândul ne simțeam cu toții îngenunchiați în fața memoriei ștefaniene.

Vasile BÂCU

Fotografii de Ion PAHON

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s