„Trebuie să păstrăm cu orice preț primăvara din suflet…” /Ilie Nectarie Olari/

ILIE NECTARIE OLARI, absolvent al Facultății Romano-Germanice (1960), specialitatea –  filolog, profesor de limba și literatura română; profesor școlar; redactor-șef al redacției de limba română a Radiodifuziunii Regionale din Cernăuți; redactor-șef adjunct al ziarului „Zorile Bucovinei”; publicist; traducător de manuale școlare; autor al cărții „Zâmbete acre” (2018) – o carte scrisă cu umor, ironie, inteligență sclipitoare și înțelepciune de un publicist care a putut așterne pe hârtie ceea ce îi dicta inima despre moravurile dintotdeauna ale oamenilor. E una dintre puținele cărți de acest gen apărute vreodată la Cernăuți în limba română. Nu putem rămâne indiferenți de conținutul ei bogat, care ne scoate în evidență cele mai delicate calități ale unui adevărat ziarist. Schițele, apărute la rubrica „Zâmbete acre”, sunt la fel de actuale și astăzi.

A fost un om simplu, dar complex în acelaşi timp, cu un caracter puternic, muncitor, corect, sincer, cu un suflet mare şi cu o inimă mai mare, mânuitorul unei frumoase limbi române, cu un simț al umorului deosebit de fin și delicat, un om de o modestie rară, mare tact și stăpânire de sine, spirit analitic, perspicace, clarvăzător, cu lecturi solide din literatura ro­mână și universală, cu bogate cunoștințe despre cotidianul colcăind de teme și subiecte dintre cele mai incitante, având un condei plin de har, care a scris atâtea articole, pline de umor, ironie, bunătate și speranță spre un viitor mai bun.

Pentru munca conștiincioasă și îndelungată, domnul Ilie OLARI în repetate rânduri a fost menționat cu Diplome de diferite ranguri. Pentru deosebite succese în muncă a fost decorat cu Medalia „Pentru distincție în muncă” și Medalia „Pentru muncă îndelungată şi perseverentă”.

Despre valoarea neobositului publicist în cultura românească a Ținutului Bucovinean ne vorbesc colegii ziarului „Zorile Bucovinei”, care pe parcursul anilor i-au scos în evidență cele mai frumoase virtuți omenești:

Ca un adevărat meșter popular, care cu migală și îndârjire își pune parte din suflet și din viață în tot felul de creații ale sale ce bucură o lume, dl ILIE NECTARIE OLARI a lucrat și continuă să lucreze cu răbdare și meticulozitate asupra cuvântului – mai întâi ca traducător la o publicație raională, ca radiojurnalist la radiodifuziunea regională, apoi, în ultimele decenii, ca ziarist la „Zorile Bucovinei”. De ani și ani așterne harnic pe hârtie grijile, necazurile și supărările sale și cele ale semenilor, satirizând ori persiflând prostia omenească, autoironizându-se, ori, totodată, biciuindu-se necruțător.

Astfel au continuat să apară și acele „Verzi și uscate” săptămânale care, adunate și selectate, ar putea constitui o carte întreagă. Acesta ar fi volumul I. Și volumul II are deja un titlu – „Zâmbete acre”. Volumul III poate să aibă mai mult soare în el, dar până la „Zâmbete de fericire”, se vede, mai este încă…

Deocamdată să ne bucurăm împreună de sărbătoarea domnului Ilie, deoarece cam la zece zile după Pocroave dumnealui, Ilie a lui Nectarie Olari, împlinește vârsta de 60 de ani. La aniversarea aceasta frumoasă să lăsăm baltă toate trebile și interesele și să închinăm un păhar întru sănătatea dumnealui, urându-i în continuare aceeași putere de muncă, condei fecund și incisiv, noroc, mulți ani înainte și toți buni”.

               24 octombrie 1997

                                    Colectivul „Zorile Bucovinei”

„Mâine, colegul nostru, jurnalistul Ilie OLARI, va zâmbi, probabil, mai dulce, căci, vorba domniei sale, „ce alta ne rămâne să facem, dacă viața e așa cum este” și… ne mai adaugă câte un an în răbojul sorocului predestinat de Pronia Cerească? Născut în zodia scorpionului, domnul Olari se impune prin subtile calități de umorist, satirizând metehnele și absurditățile ce ne terorizează traiul. Dar aceste bătăioase însușiri și le manifestă, cu precădere, în creația jurnalistică, în viața de toate zilele distingându-se prin hărnicie, corectitudine și o modestie rar întâlnită.

Noi, colegii de la „Zorile Bucovinei”, care îl iubim și-i prețuim calitățile, îi dorim multă sănătate, bucurii, bunăstare în familie și ani lungi de muncă rodnică”.

23 octombrie 1999

„Încet, dar sigur, eruditul nostru coleg, Ilie OLARI, cel mai „zâmbitor” jurnalist de la „Zorile Bucovinei”, se apropie de un semnificativ hotar al destinului. Ieri, când cununa vieții i s-a îmbogățit cu încă o dalbă floare, am ridicat imaginar o cupă de șampanie, dorindu-i sănătate și odihnă plăcută în concediu. Vă așteptăm cu nerăbdare să vă cuprindem într-o caldă îmbrățișare, căci fără prezența Dumneavoastră timpul se scurge mai monoton.

La mulți ani, cu bucurie!”

25 octombrie 2006

„După cum s-a putut observa, zoristul Ilie Olari e în fond sobru, plin de gravitate și, totodată șugubăț și mucalit. Uneori descoperim unele gânduri/sfaturi de un profund caracter lirico-filosofic, adresate, în primul rând, cititorilor tineri: „Trebuie să păstrăm cu orice preț primăvara din suflet, să nu ne lăsăm intimidați, să îmbinăm cu chibzuință poezia și proza (vieții) și atunci vom ajunge la adânci bătrânețe cu primăvara în suflet și sufletu-n primăvară…” /Grigore CRIGAN/

La 5 iulie se împlinesc 40 de zile de când a trecut la cele veșnice, de când a încetat să bată inima neobositului profesor, înțeleptului publicist, tată iubitor, soț exemplar și bunel grijuliu                                        

                           ILIE NECTARIE OLARI.

ILIE OLARU

Ce veste tristă de „Nectarovici”

În ziua asta m-a umbrit:

Când moare-un zâmbet, e mai strașnic,

Decât o moarte pe Pământ!

Ce timpuri grele îi apasă

Capacul morții pe mormânt!

Din firea sa, mereu glumeață,

Mult timp ar fi încă glumit…

Să-i fie țărâna ușoară

Și drumul cerului – ușor,

Umorul nu știe să moară,

Nici autorii de umor!

Căci viața este-ntâi de toate

Un zâmbet-acru fericit,

Să-ți fie țărâna ușoară

Din totul ce ne-ai dăruit!

Ion COJOCARU

Cu durere în suflet aprind candela memoriei soția Stela, fiica Leontina, ginerele Alexei, nepoțeii Ilaria și Alexandru, cuscrii Maria și Gheorghe, surorile Mariuța, Veruța, Ileana, fratele Valerian.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s