Conferința de la Buzău: impresii de neuitat

Din cele patru Conferințe care au avut loc în acești ani la Buzău, România, la trei dintre ele am fost și noi prezenți, delegația din regiunea Cernăuți. E vorba de întrunirea „Uniți prin credință pentru viitor”, organizată de Asociația creștină de binefacere ASCIOR, înființată și condusă de neobositul domn Nicolae Mușat, ce are ca scop întărirea și consolidarea relațiilor dintre oamenii de bună credință din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Albania, Bulgaria și alte țări din vecinătatea României.

Din cauza pandemiei doi ani n-am putut fi prezenți, de fapt, s-au suspendat toate activitățile desfășurate de această Asociație. Reamintim cititorilor că în toamna anului 2017 am înființat la Cernăuți Filiala Asociației creștine ASCIOR. Au fost prezenți atunci dl Nicolae Mușat, președinte-fondator, dar și profesorul Mihai Constantinescu din București, doamnele Olga Grigorov de la Tulcea și Angelica Satănciuloiu de la București, toți având și funcții de conducere în Asociația ASCIOR.

Deși cu mare greu am trecut frontiera, totuși am reușit să ajungem la Buzău. A doua zi a Conferinței eram programați și noi, cei din nordul Bucovinei, care, de fapt, reprezentam întreaga Ucraină. Împreună cu mine au mai venit doamnele Maria Ștefureac, șefa Bibliotecii din Pătrăuții de Jos și, totodată, președinta Filialei Pătrăuți, nou-înființată. Deja avem două filiale în regiune. Prezentă a fost și doamna Natalia Balan, conducătoare artistică a Căminului cultural din Pătrăuții de Jos, reprezentanta ASCIOR pentru tineret, vicepreședinta Filialei ASCIOR-Pătrăuți și secretara Organizației de binefacere „Fă bine pentru Ucraina”.

Rând pe rând vorbitorii au adus în scenă mesajele lor de unitate, prietenie, colaborare, credință și speranță pentru viitor. Printre vorbitori s-au perindat și cântece de prietenie, pace,  speranță, dar și folclor susținut de grupuri de copii și adulți.

Emoționant a fost momentul când am fost prezentați și noi cei veniți din locurile unde acum e război și necaz. N-am să uit niciodată momentul când neobositul domn Nicolae Mușat m-a prins de mână, pe scenă, atunci când cu mari emoții și lacrimi i-am amintit domniei sale, dar și le-am mărturisit tuturor acum, când în primele zile ale acestui război crud și nedrept, domnia sa m-a sunat și m-a întrebat ce poate să facă pentru noi. I-am răspuns atunci că avem nevoie să se roage la Bunul Dumnezeu pentru noi. Au făcut și continuă să facă acest lucru, ca și mulți alții din toate colțurile lumii. Ba mai mult decât atât, România a fost prima țară care chiar din ziua de 24 februarie, a început să ne acorde ajutor și face acest lucru până în prezent. Ne susține moral, material, primește și găzduiește refugiați, este alături de noi.

Din partea filialelor noastre din regiunea Cernăuți, din partea românilor nordbucovineni, dar și a ucrainenilor, din partea întregii Ucraine, am mulțumit frumos și pe această cale, tuturor acelor oameni de bună credință care mereu ne-au ajutat și ne ajută în continuare.

Chiar la Conferința dată ni s-au donat ceva sume de bani pentru noua noastră Organizație de binefacere „Fă bine pentru Ucraina”. Le mulțumim pe această cale celor care s-au implicat în această acțiune de binefacere. În primul rând, Asociației ASCIOR  Buzău (președinte dl Nicolae Mușat), dlui primar de Buzău, Constantin Toma, Consiliului județean Buzău, câtorva persoane particulare, în special dlui Iurie Brașoveanu, Artist plastic din Chișinău, altor persoane. Chiar dacă suma nu este  atât de importantă, dar deja am cumpărat benzina necesară pentru transport, am procurat produse alimentare, am pregătit pachetele, de care va avea grijă să ajungă în una din zonele afectate de urgia războiului președintele Organizației „Fă bine pentru Ucraina”, dl Andrei Schipor din Pătrăuții de Jos.  Vă mulțumim frumos, dragii noștri. Fie ca Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze fapta bună.

Pentru toți am pregătit cărți și reviste din Bucovina, pe care le-am înmânat celor prezenți.  Ne-a impresionat pe toți poezia doamnei Olga Grigorov, președinta Filialei ASCIOR-Tulcea, despre copiii din Ucraina, victime ale războiului. Mulți dintre cei prezenți ne-au transmis mesaje de susținere, de încurajare, ne-au fost alături.

 Am revăzut pe mulți dintre acei care au fost chiar de la bun început încadrați în activitățile Asociației de la Buzău, am făcut cunoștință cu alții noi. Oameni buni, oameni adevărați sunt peste tot. Le mulțumim că în aceste zile grele sunt alături de noi, cei din nordul Bucovinei, din întreaga Ucraină.

Sperăm că activitățile noastre atât în cadrul Asociației ASCIOR, cât și în cadrul altor organizații și asociații vor putea fi continuate. Bunul Dumnezeu se va îndura de noi, se va termina acest război, vom reveni la viața normală, ne vom continua activitățile.

Sincere mulțumiri aducem tuturor, în special domnului Nicolae Mușat, care este stâlpul de neclintit al acestei Asociații, tuturor celor de la Buzău și din alte zone ale României. În mod special vreau să-i mulțumesc domnului Laurențiu Dragomir, președintele Asociației Protecția Patrimoniului din București, un bun prieten și susținător al nostru, al nordbucovinenilor, care fiind cu treburi de serviciu în Bucovina, la Vicov, a fost atât de amabil că ne-a asigurat transportul cu mașina proprie până la Buzău. Datorită domniei sale am reușit să ajungem la timp.

Ne-am întors acasă cu impresii de neuitat, cu noi cărți dăruite cu mare drag, cu amintiri plăcute. Fie ca Bunul Dumnezeu să dăruiască tuturor celor pe care i-am cunoscut și i-am revăzut aici, în această scurtă, dar frumoasă vizită la Buzău, pace și sănătate, succese și tot binele Pământului. Doamne ajută!

             Eleonora SCHIPOR,

profesoară, scriitoare, președinta Filialei ASCIOR-Cernăuți

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s