165 ani de la nasterea lui Eusebie Mandicevchi

PE 17 AUGUST s-au împlinit 165 de ani de la nașterea compozitorului și profesorului bucovinean, Eusebie Mandicevschi (1857 – 1929). 

Cu această ocazie, un mic grup de oameni de știință, lucrători ai muzeelor, istorici locali și bibliotecari au vizitat satul Băhrinești, unde s-a născut compozitorul și profesorul de renume mondial și familia sa și unde și-a petrecut copilăria în cercul unei familii spirituale. Oaspetii s-au închinat la mormântul bunicului lui Eusebiu, Ioan Mandicevchi (1778 – 1853), care a fost paroh la biserica locală. Ioan este născut la Băhrinești în 1778 și tot aici a și murit la 1853, deci nu este venit din Galiția, cum se afirmă uneori. Ioan este tatăl preotului Vasile Mandicevschi (1824 – 1896), născut de asemenea la Băhrinești. 

Un tur al vechiului cimitir și al bisericii vechi a fost efectuat de preotul Damian Ciobotar. Apoi a avut loc o excursie neobișnuită și interesantă la muzeul Liceului Băhrinești, unde viața și calea de creație a lui Eusebie Mandicevschi însuși și a întregii sale familii au foast deplin prezentate. 

O surpriza plăcuta a fost facută de doamna directoare a Muzeului Regional de Istorie și Etnografie din Cernăuți, Irina Iavorska, care a prezentat notele muzicale ale lui Eusebie Mandicevchi pe versurile poetului Iuriy Fedkovyci. 

La muzeu și în liceu oaspeții au fost conduși de Mihail Acatrini directorul instituției. 

Apoi a avut loc o masă rotundă în timpul cărei s-au discutat cele mai recente cercetări şi studii referitoare la Familia Mandicevschi şi din viaţa culturala muzicala a B ucovinei. 

Serbarea a fost organizată de Societatea Bibliotecarilor Bucovineni în parteneriat cu Muzeul Familiei Mandicevschi din cadrul Liceul Băhrinești. 

Drd. Vladimir ACATRINI 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s