PE 17 AUGUST s-au împlinit 165 de ani de la nașterea compozitorului și profesorului bucovinean, Eusebie Mandicevschi (1857 – 1929).


Cu această ocazie, un mic grup de oameni de știință, lucrători ai muzeelor, istorici locali și bibliotecari au vizitat satul Băhrinești, unde s-a născut compozitorul și profesorul de renume mondial și familia sa și unde și-a petrecut copilăria în cercul unei familii spirituale. Oaspetii s-au închinat la mormântul bunicului lui Eusebiu, Ioan Mandicevchi (1778 – 1853), care a fost paroh la biserica locală. Ioan este născut la Băhrinești în 1778 și tot aici a și murit la 1853, deci nu este venit din Galiția, cum se afirmă uneori. Ioan este tatăl preotului Vasile Mandicevschi (1824 – 1896), născut de asemenea la Băhrinești.
Un tur al vechiului cimitir și al bisericii vechi a fost efectuat de preotul Damian Ciobotar. Apoi a avut loc o excursie neobișnuită și interesantă la muzeul Liceului Băhrinești, unde viața și calea de creație a lui Eusebie Mandicevschi însuși și a întregii sale familii au foast deplin prezentate.

O surpriza plăcuta a fost facută de doamna directoare a Muzeului Regional de Istorie și Etnografie din Cernăuți, Irina Iavorska, care a prezentat notele muzicale ale lui Eusebie Mandicevchi pe versurile poetului Iuriy Fedkovyci.
La muzeu și în liceu oaspeții au fost conduși de Mihail Acatrini directorul instituției.
Apoi a avut loc o masă rotundă în timpul cărei s-au discutat cele mai recente cercetări şi studii referitoare la Familia Mandicevschi şi din viaţa culturala muzicala a B ucovinei.
Serbarea a fost organizată de Societatea Bibliotecarilor Bucovineni în parteneriat cu Muzeul Familiei Mandicevschi din cadrul Liceul Băhrinești.
Drd. Vladimir ACATRINI