O întâlnire de neuitat la Cetatea de Scaun a Sucevei

Despre această întâlnire convenisem de mai mult timp cu domnul Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii „I. G. Sbiera” din Suceava. Era vorba să venim cu dl Ilie Popescu, binecunoscutul savant bucovinean, un om cu o soartă și o viață deosebită.

Abia la finele lui septembrie am putut veni la Suceava. Am ajuns la Biblioteca din Suceava grație angajatului acestei instituții culturale prestigioase, care are și rolul de șofer, dl Sorin Sârghie. Am rămas plăcuți impresionați chiar de la bun început, când am văzut afișul destul de impunător pe care era scris Conferința cu temaUn simbol românesc din Nordul Bucovinei: profesorul Ilie Popescu”.

Al doilea lucru ce ne-a plăcut a fost expoziția din culoarul Sălii de Artă „Elena Greculesi”, unde erau expuse cărțile domnului Ilie Popescu, dar și ale mele, lucru ce m-a impresionat. Eu fiind însoțitoarea, alături de bibliotecarele Maria Ștefureac și Elena Clioț, ale consăteanului nostru dinpitorescul sat bucovinean, Pătrăuții de Jos de pe Valea Siretului.

După o scurtă prezentare făcută la general despre rolul și importanța unor asemenea activități, dar și a personalității invitatului nostru de onoare, dl Gabriel Cărăbuș, mi-a oferit cuvântul. Pe scurt, am vorbit despre omul, românul, patriotul, savantul Ilie Popescu. Am accentuat etapele vieții domniei sale, ca fost deportat, ca om de știință, ca președinte al Societății regionale „Golgota”. Am prezentat  și cartea mea „Ilie Popescu – omul, savantul, patriotul, la 75 de ani”.  Calm și liniștit, când cu emoții și tristețe, dar și cu ceva umor, dl Ilie Popescu a povestit despre zbuciumata sa viață. Despre copilăria, pe care, de fapt, n-a avut-o, despre familia sa numeroasă deportată în stepele Kazahstanului, despre suferințele prin care i-a fost dat să treacă. Accentuând că credința în Bunul Dumnezeu i-a salvat și au avut fericirea să se întoarcă la baștină. S-a referit și la munca sa la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității cernăuțene, unde a muncit timp de 44 de ani. A vorbit despre lucrările științifice în număr de circa 400, sutele de articole publicate de-a lungul anilor în diferite ziare, reviste, almanahuri, volume comune, prospecte etc., de asemenea a menționat pe scurt și activitatea în cadrul Societății regionale „Golgota”, pe care o conduce de peste 10 ani.

Mândria sa sunt cele 33 de cărți publicate până în prezent. Ultima fiind apărută chiar cu vreo 3 zile înainte de venirea noastră la Suceava și purtând titlul de „Omu-i un miracol al miracolelor”. Este, de fapt, o continuare a celei publicate anul trecut cu aceeași denumire.

Pentru merite deosebite, domnia sa a înmânat o Diplomă din partea Societății „Golgota” dlui director Gabriel Cărăbuș, însoțită și de o icoană, cât și doamnei Alis Niculică – o Diplomă și un tablou. Celor prezenți le-a dăruit cărți cu autografe, atât cea recent apărută, cât și câteva din cele precedente.

Vorbitorii, printre care s-au numărat Ciprian Bojescu, octogenar, originar din Iordăneștii Bucovinei noastre, maicile de la Mănăstirea Voroneț – Elena Simionovici și stareța Gabriela Platon, scriitoarea octogenară Elena Ienache, și ea originară din satul Cireș din Nordul Bucovinei, Doru Olenici de la Rădăuți, au menționat fiecare în parte rolul și importanța unor asemenea activități culturale, figura proeminentă a savantului nord-bucovinean Ilie Popescu. Prezenți în sală au mai fost și scriitorul Ovidiu Vintilă, ziarista și scriitoarea Doina Cernica, farmacista Maria Olar, preoții Viorel Ion Vârlan și Constantin Ciupu,  profesoarele Rodica Cozaciuc și Maria Ciobâcă de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, care au venit și cu un mare grup de elevi ai claselor superioare de la această instituție de învățământ. Bineînțeles că nu au lipsit nici angajații Bibliotecii județene Alis Niculică, Elena Pintilei, Simona Adamovici.  De asemenea a fost prezentă și doamna Daniela Micuțariu de la ziarul  „Monitorul de Suceava”. Atât ea, cât și harnica doamnă Doina Cernica, colaboratoare a cotidianului „Crai Nou”, au scris deja despre manifestarea dată. Sincere mulțumiri la amândouă. Iar doamna Elena Pintilei mi-a trimis și o serie de fotografii.

Conferința  respectivă  de la Biblioteca județeană „I. G. Sbiera” a fost organizată în colaborare cu Consiliul Județean Suceava și Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina.

Aducem cele mai sincere mulțumiri managerului acestei biblioteci, neobositului domn Gabriel Cărăbuș și colegilor dumnealui pentru munca și efortul depus.

Asemenea măsuri educă la tânăra generație interesul față de trecutul neamului nostru, dar și respectul pentru personalitățile de valoare ale Bucovinei. Ilie Popescu – omul, savantul, patriotul, românul, ocupă un loc de cinste printre aceste personalități, ale căror nume vor rămâne scrise cu majusculă în istoria acestui ținut mioritic.

Eleonora SCHIPOR, profesoară, publicistă, scriitoare, vicepreședinta Societății regionale „Golgota”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s