ȚINUTUL HERȚA ȘI-A ÎNVEȘNICICIT MEMORIA EROILOR CĂZUȚI PENTRU LIBERTATEA ȘI INDEPENDENȚA UCRAINEI

PE 11 NOIEMBRIE, în  comunitățile Ostrița și Herța, în memoria apărătorilor căzuți ai Ucrainei, au fost deschise plăci memoriale, care au fost instalate pe pereții instituțiilor de învățământ locale.

În special, au fost instalate plăci comemorative pentru trei soldați din satul Horbova: locotenentul major Ion Zaiț, care a murit la 2 mai 2022 în regiunea Harkiv, soldatul major Pavel Diavoliuc, căzut la 1 octombrie 2022 în regiunea Herson, și soldatul Ion Fartușniac, trecut în veșnicie la 15 iunie 2022 în regiunea Lugansk.

„Probabil, fiecare locuitor al satului Horbova ar trebui să se închine în fața voastră pentru astfel de copii care și-au dat viața pentru sat și țară. Și-au dat viața pentru a nu fi război pe pământul ucrainean și ca țara noastră să fie liberă și sub un cer liniștit. Vă mulțumesc din inimă pentru că i-ați educat ca adevărat Eroi”, s-a adresat starosta satului Horbova, Sorina Palamariu, părinților luptătorilor căzuți pe câmpul de luptă..

Semnele comemorative au fost deschise solemn de părinții Eroilor, Lilia și Marian Zaiț, Silvia și Valerie Diavoliuc, precum și de mama lui Ion Fartușniac, Maria și soția Anastasia.

Plăcile memoriale au fost așezate pe fațada Liceului Horbova, care a fost școală natală pentru apărători.

„Scopul nostru principal astăzi este să ne amintim mereu de faptele lor. Când o persoană moare, este durere pentru întreaga familie, iar atunci când moare un oștean, apărându-și țara, apărându-și Patria, aceasta este deja o durere pentru întreaga țară. Ne vom aminti mereu de ei ca elevi ai instituției noastre de învățământ, ai noștri consăteni”, – a declarat Alexsandru Andrieș, directorul Liceului Horbova.

La ceremonie a luat cuvântul tatăl ostașului Ion Zaiț, Marian:

„Vreau să le mulțumesc tuturor profesorilor acestei școli, în pragul căreea l-am adus de mititel. L-ați învățat și l-ați educat ca să nu se teamă de nimic și să nu dea nici un pas înapoi”

În aceeași zi, în satul Mamornița Vama a fost instalată o placă memorială în memoria sergentului major Alexandru Terlețchi, care a murit pe 12 aprilie 2022, în timp ce apăra țara în regiunea Donețk.

„Moartea lui Alexandru este, în primul rând, o mare pierdere pentru familie. Pierdere, ca fiu, ca soț, ca tată. Datoria comunității este de a sprijini familia într-o perioadă atât de dificilă și de a onora memoria Eroului nostru căzut”, a declarat Denis Melnic, starostele districtului Țureni.

Placa a fost inaugurată solemn de părinții lui Alexandru, Aurora și Gheorghe, și de soția Ecaterina. 

„Astăzi se deschide o placă memorială pentru Alexandru, care s-a bucurat de viață, a avut prieteni și și-a făcut planuri de viitor. Dar când a venit momentul, s-a dus să ne protejeze cerul liber, astfel încât să stăm liberi astăzi aici, în fața școlii”, a declarat la ceremonie Vasile Țurcan, președintele Consiliului Local Ostrița.

Amintirile despre soldat au fost împărtășite de către Igor Tanasoi, fostul diriginte de clasă și directorul gimnaziului:

„A fost o persoană sinceră și deschisă, s-a bucurat de autoritate și respect în rândul elevilor, a fost întotdeauna un sprijin și un ajutor în rândul prietenilor. Colectivul Gimnaziului Mamornița Vama, toți angajații și toți copiii împărtășesc durerea și amărăciunea de a-l pierde pe Eroul nostru. El va rămâne pentru totdeauna în inimile și memoria noastră.”

În aceeași zi, ceremonia de deschidere a plăcilor comemorative a avut loc la Liceul Molnița pentru a cinsti memoria luminoasă a soldaților Vladislav Alexa, care a murit pe 11 aprilie 2022 în Zaporijia, și Dumitru Cojocar, care a căzut la 30 mai 2022, ca urmare a bombardamentelor de artilerie din regiunea Lugansk.

Dreptul de a deschide solemn însemnele memoriale a fost acordat surorii lui Vladislav Alexa și soției lui Dumitru Cojocar, Maria.

„Ceea ce simt rudele este imposibil de transmis. Dar suntem foarte recunoscători unor astfel de rude, unor astfel de tați, unor astfel de mame, pentru creșterea și educarea unor astfel de oameni minunați care ne-au apărat țara și și-au dat viața pentru asta. Îmi aplec capul în fața lor, – a menționat Emilia Matei, vicepreședinta Consiliului Orășenesc Herța 

… În același timp, starosta satului Molnița, Ana Amihalachioaie, a menționat că aceste panouri vor aminti întotdeauna tuturor de faptele lor eroice pentru Ucraina, împărtășind cu cei prezenți amintiri despre Eroi:

„Au trecut câteva luni de când s-a rupt firul vieții unei persoane foarte respectabile și dragi cum a fost Dumitru Cojocar care s-a născut în satul Molnița. A studiat și a fost educat la această școală. El și-a dat eroic viața pentru patria noastră. El a fost un fiu iubit și soț, precum și un tată grijuliu pentru copiii săi.

O altă veste tristă a venit în satul nostru pe 11 aprilie, războiul nemilos a luat viața unui foarte tânăr luptător, apărător și patriot, Vladislav Alexa. Nu a avut timp să-și formeze familia proprie, nu a avut timp să-și pună în aplicare planurile de viitor. Și a lăsat o mare durere în inimile părinților, bunicilor, rudelor, fraților și nouă tuturor”.

Semnele comemorative ale apărătorilor căzuți au fost sfințite de preoții locali.

Cu o lună mai devreme, plăci similare au fost instalate și inaugurate pentru încă doi apărători ai Ucrainei în gimnaziile din Satul Mare și Culiceni.

În special, la școala din Satul Mare a fost ridicată o placă memorială soldatului major Alexandru Sprânceană, care a murit la 6 iulie 2022 în urma unei răni de șrapnel în regiunea Donețk. A fost înmormântat pe locul de glorie Marsovo Pole din Lviv. Iar în satul natal, mama Tatiana și soția, Bogdana, au deschis semnul memoriei. 

„Așa s-a întâmplat că în viața mea l-am întâlnit pe Alexandru într-o unitate militară, unde am slujit împreună înainte de începerea agresiunii ruse în 2014. Și chiar și atunci l-am cunoscut ca pe un om responsabil, curajos, cinstit și bun. Am deschis această placă memorială pentru ca Alexandru să rămână în memoria voastră pentru tot restul vieții și ca toată lumea să-și amintească de el ca de o persoană care nu s-a îndoit nici o clipă că este necesar să apere țara”, – a menționat locotenent-colonelul Serghei Melnic, șeful secției nr. 5 din cadrul Centrului Teritorial Cernăuți de Completare și Susținere Socială. 

Memoria Eroului căzut a fost, de asemenea, imortalizată în Gimnaziul din Culiceni. Placa memorială a fost deschisă în amintirea soldatului Andrei Stiopenco care a plecat în veșnicie la 20 iunie 2022 în urma bombardamentelor de artilerie, apărând Ucraina în regiunea Lugansk. 

„Andrei și-a arătat curajul în 2020, când a plecat la serviciul militar în termen. Și, desigur, la 24 februarie, în prima zi a agresiunii la scară largă a Rusiei împotriva statului nostru, când, fără ezitare, a mers să ne apere țara. Această placă este puținul pe care îl putem face. Să fie un simbol al curajului și să ne reamintească mereu că datorită lui Andrei, datorită miilor de oameni ca el, avem un cer liniștit deasupra capului”, – a declarat Gheorghe Gologan, starostele satului Culiceni.

Placa memorială în cinstea fiului a fost deschisă de tatăl Iurie și mama Elena.

Este demn de remarcat faptul că producția și instalarea tuturor plăcilor memoriale a fost inițiată de secția nr. 5 din cadrul Centrului Teritorial Cernăuți de Completare și Susținere Socială, cu participarea consiliilor locale Herțâ și Ostrița.

Victoria VOLUȚA

În imagini: secvențe de la acțiunile de comemorare

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s