Renașterea tradițiilor bucovinene

De fapt, noi, bucovinenii, cei din nordul și sudul Țării Fagilor, în ciuda tuturor încercărilor prin care ne-a fost sortit să trecem de-a lungul vremurilor, iar nouă celor din partea nordică, să trecem acum prin încercări și mai grele, ne-am păstrat tradițiile. Unele dintre ele, prin unele localități, poate au mai fost date uitării, dar majoritatea, totuși, s-au păstrat.

Am rămas plăcut surprinsă, să văd pe Internet niște fotografii, video și comentarii de la o expoziție, sau mai bine zis un atelier de creație din Bilca, România. Poate nu aș fi acordat o atenție chiar atât de mare acestui lucru, dar m-a impresionat ceva. Pe lângă obiectele expuse am văzut că erau și cărți ale autorilor din nordul Bucovinei, printre care și câteva de ale mele. În alte poze l-am văzut pe bunul nostru prieten, Dan Ursachi de la Vicovu de Sus. Atunci mi-am dat seama că domnia sa a avut grijă de acest lucru, așa cum are grijă și nu uită niciodată de noi, cei din nordul Bucovinei.

Am rămas plăcut impresionată aflând că pe lângă toate treburile și grijile cotidiene, are un hobby sau să-i spunem simplu, o îndeletnicire veche și frumoasă – sculptatul în lemn. Întotdeauna am avut o atitudine deosebită față de acei vârstnici sau mai tineri, bărbați și femei care pe lângă treburile, serviciul, munca, grijile zilnice pe care le avem toți, se mai ocupă cu ceva, au o îndeletnicire: olărie, sculptură, pictură, cojocărie, țesătorie, cusătorie, împletit, încondeierea ouălor  etc.

Până la deschiderea acestui atelier la Bilca, nici nu știam că domnia sa sculptează. Deși ne cunoaștem de ceva vreme, dar nu am discutat despre așa ceva. Deoarece, mi-a plăcut ceea ce am văzut, ba și niște suvenire cu inscripția Cernăuți, am vrut să aflu câteva detalii mai amănunțite despre atelierul în cauză.

Atelierul a fost inaugurat la Bilca, dar în perspectivă vor avea loc asemenea ateliere, târguri și în alte sate sau comune: Straja, Marginea, Brodina… A fost un atelier de draniță în Bucovina. Câțiva oameni de suflet au hotărât să recupereze căsuțele vechi, care urmează să fie demolate, pentru a fi recuperate, transferate într-un alt loc, iar lemnul care rămâne urmează să fie folosit pentru unele obiecte vechi, sculpturi, suvenire… Acest lemn este de bună calitate, vechi și rezistent.

De asemenea, la acest atelier au venit și alți meşteșugari: olari, curelari, opincari, cojocari… Au fost expuse și poze vechi de sute de ani, care merită să nu fie uitate. Au fost aduse spre vânzare sau schimb și produse agricole pe care oamenii le-au expus sau au făcut schimb. O adevărată surpriză pentru cei prezenți a fost atelierul de prelucrare a draniței, a fost, de fapt, inaugurarea acestui atelier de draniță, or, acest meșteșug vechi este aproape dat uitării în zilele noastre, iar cei care încă mai păstrează și cunosc acest meșteșug l-au expus în fața celor prezenți. Vizitatori au fost din multe zone ale României, chiar și de la București.

Bineînțeles că toți au venit în haine naționale. S-au pregătit bucate tradiționale, specifice zonelor respective.  Un grup de copii au prezentat un spectacol de cântece patriotice, a fost și o mică șezătoare, s-a dansat, s-a cântat, s-a glumit, s-au veselit oamenii, s-au schimbat păreri, s-au întărit legături.

După cum mi-a comunicat dl Dan Ursachi, unul dintre principalii inițiatori ai acestui atelier, tradiția aceasta a atelierelor și meșteșugurilor populare va lua amploare. Cu ajutorul voluntarilor, se vor strădui să găsească și să promoveze meșteșugurile vechi, oamenii care se ocupă și se pricep la ele, ba mai mult decât atât sunt gata să-i învețe pe cei dornici arta meseriilor și îndeletnicirilor vechi, care nu trebuie date uitării. În felul acesta va renaște satul bucovinean. Pe viitor speră să se facă târguri nu numai de obiecte meșteșugărești, dar și de produse agricole.

Asociația cu care vor colabora pe viitor se numește „Pământul strămoșesc”, împreună cu doritorii din frumoasele localități bucovinene vor face lucruri minunate. Nu ne rămâne decât să le dorim succese! Tezaurul bucovinean are viitor cât există asemenea oameni cu suflet mare, adevărați bucovineni – patrioți ai satului, ai neamului, păstrători și valorificatori ai tradițiilor strămoșești, ai obiceiurilor, ai datinilor, portului, credinței, graiului…

La final aș vrea să spun câteva cuvinte despre tânărul Dan Ursachi, mereu neobosit, mereu aflat pe drumuri, multe din ele la Cernăuți, mereu dornic de a face fapte bune.

A fost printre primii care, atunci când a izbucnit războiul, împreună cu alți câțiva oameni deosebiți, nu degeaba se spune că prietenul adevărat la nevoie se cunoaște, m-au sunat, m-au contactat alături de Maria Iliuț, Nicolae Mușat de la Buzău, Laurențiu Dragomir și Antonie Popescu de la București, dar și mulți alții, întrebându-mă de ce avem nevoie. Le-am spus atunci, așa cum aș face și acum, să se roage pentru noi. Poate într-o zi Bunul Dumnezeu se va îndura și vom scăpa și de acest război.

L-am văzut pe urmă la televizor pe dl Dan Ursachi, împărțind chiar la frontieră, produse alimentare și plapome, haine, oamenilor care se refugiau în acele zile cu miile și așteptau în frig la frontieră ca să treacă în România. De atunci a venit de mai multe ori prin satele și comunele noastre, pe la Cernăuți cu ajutoare umanitare. Continuă să facă acest lucru până în prezent.

Un om și un tânăr cu perspectivă, un om de suflet, un om deosebit, dl Dan Ursachi de la Vicovu de Sus este oricând așteptat cu drag la noi. Îi dorim succese, energie, sănătate, dragoste de neam și tradiții și totul ce își dorește să se înfăptuiască. Doamne ajută!

Eleonora SCHIPOR

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s