DIANA MOLDOVAN DIN BOIAN PICTEAZĂ SPAȚII SACRE

ODATĂ CU PREZENTAREA Societății Doamnelor Române la Palatul Național, în seara de Crăciun, am ținut să fac cunoscut invitaților noștri numele unei tinere pictorițe din Boian. Deși avem aceeași vatră natală, am aflat despre Diana Moldovan și harul ei artistic astă toamnă de la Mărioara Basaraba, conducătoarea renumitului ansamblu folcloric de dansuri „Miorița”, care, la 23 septembrie 2022, și-a sărbătorit aniversarea printr-o acțiune de caritate la Palatul Național al Românilor din Cernăuți. Membrii colectivului au organizat un iarmaroc de obiecte de artifact, confecționate de copii, banii adunați urmând să fie donați apărătorilor Ucrainei. Fiindu-le alături, cu emoționante cuvinte de apreciere și încurajare, Consulul General al României la Cernăuți, doamna Irina Loredana Stănculescu, s-a grăbit să cumpere tabloul cu chipul înlăcrimat al unei mame. „E una din lucrările pictoriței noastre din Boian, Diana Moldovan, înzestrată cu talent și bunătate sufletească. Dar cred că n-ați auzit de ea, pentru că e prea modestă”, mi-a spus conducătoarea „Mioriței”, sugerându-mi ideea că ar fi bine să-i organizăm la Palatul Național o expoziție, ca să o facem cunoscută românilor din Cernăuți.

M-am gândit că e un prilej bun de a inaugura vernisajul de sărbătoarea Crăciunului, ținând cont și de faptul că Diana face parte din atelierul de pictură bisericească al maestrului penelului, Ștefan Purici. Însă, cu modestia ce o caracterizează, tânăra pictoriță mi-a răspuns că nu e pregătită pentru o expoziție. O parte din lucrări le-a vândut în cadrul acțiunilor caritabile, iar în ultimul timp pictează mai mult pe… pereți, adică se ocupă cu pictura murală. De curând s-a întors din județul Suceava, unde a lucrat cu un grup de artiști plastici la pictarea bisericii din localitatea Oniceni. Deocamdată, Dianei i se încredințează să picteze veșmintele sfinților și peisaje din frescele sfintelor lăcașuri. N-a desenat pe pereți, cum de obicei fac copiii, când era mică și abia își odrăslea pasiunea pentru arta plastică. Copil cuminte fiind, reproducea pe hârtie tot ce vedea în manualele de biologie ale mamei sale, profesoară la Liceul de la Boian-Hlinița. Acum a ajuns la nivelul atingerii de valori sacre.

Îi dorim tinerei pictorițe să-și înmulțească cu noi lucrări colecția și să îmbogățească pe parcursul anilor galeria oamenilor de seamă ai Boianului. 

Maria TOACĂ

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s