Limba maternă,omagiată la Horbova

Duminică,19 februarie 2023,  în sala mică a Casei de cultură și creație Horbova, a avut loc sărbătoarea limbii materne, organizată de lucratorii Casei de cultură și ai  bibliotecii publice din satul Horbova, moderatoare  bibliotecara Maria Fominova. În calitate de oaspeți i-am avut pe starosta satului Horbova, Sorina Palamariu, specialista principală în domeniul culturii, Greta Spataru,șefa Secței de învățământ, cultura tineret și sport, Elena Dumitraș. 

Ca un fir roșu în cadrul sărbătorii a trecut ideea   сă neamul nostru trăiește prin istoria sa, prin cultură și datinile sale și suntem datori să o apărăm și să o transmitem generațiilor ce urmează.

Au luat parte  colectivele de dansuri „Mugurelul” și „Speranța” (conducător artistic – Iulia Ciobanu), Ansamblul etnofolcloric „Opincuța”, condus de Maria Buzduga, împreună cu solista Alina Muraru cu doina „Car frumos cu boi”,soliștii Arina Capalb cu cântecul „Mândră sunt că-s  Horboveancă” și Ariana Muraru cu cântecul „Jocu lui Badea Cocârță”. Anatolie Balagura a apărut în fața spectatorilor  cu cântecul pe versurile marelui poet Grigorie Vieru care pe 14 februarie, ar fi împlinit 88 ani de la naștere: „Mi-e dor de tine, mamă”. Iar Taisia Durilă a recitat poezia „Casa părintească” a regretatului poet. Aplauze furtunoase au primit tinerii actori ai Teatrului „Miorița” cu un fragment din sceneta umoristică „Mirajul”, scrisă de Gh. Urschi.

Sărbătoarea consacrată limbii materne, ne-a demonstrat , că am fi mult mai săraci fără cuvântul matern și fără cântecele pe versurile poeților români. 

Elena JECHIL

(În numărul următor al ziarului vom relata despre Concursul „Grigore Vieru” ce s-a desfășurat la Liceul din Ostrița).

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s