Prilej de bucurie duhovnicească la Biserica din Movila Herței

Duminică, 12 martie 2023, duminica a doua din Sfântul și Marele Post, după oficierea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, la Biserica cu hramul Adormirea Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu din satul Movila, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu dintr-un sobor de 7 preoți în frunte cu Preacucernicul părinte Pavel Dumitru, protopopul raionului Herța.

După ce a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii, unde credincioșii s-au spovedit și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, a urmat o agapă frățească unde toți cei prezenți s-au întărit trupește, apoi a urmat Taina Sfântului Maslu, unde toți cei prezenți s-au întărit duhovnicește.

De mai bine de două milenii, Biserica Ortodoxă a pus la dispoziţia credincioşilor foarte multe mijloace prin care omul să îşi trăiască viaţa în mod corect, sănătos, liniştit, ferit de necazuri şi lipsuri materiale şi spirituale, ca mai apoi, să poată câştiga mântuirea.

Taina Sfântului Maslu – a şaptea Taină a Bisericii, ajută la vindecări de tot felul, atât trupeşti cât şi sufleteşti. Cu puterea rugăciunilor săvârşite de preoţi şi prin ungerea cu untdelemnul sfinţit în cadrul acestei sfinte slujbe, multe şi nebănuite sunt tămăduirile pe care oamenii le primesc. Au fost vindecate boli foarte grave, boli incurabile, la care medicii nu mai dădeau nicio şansă de ameliorare, cu atât mai puţin de vindecare, dar bolnavii au venit cu inima deschisă la Taina Sfântului Maslu, s-au rugat, au crezut şi s-au vindecat. Însuşi Mântuitorul a trimis pe sfinţii apostoli la propovăduire şi le-a zis: „Celor ce vor crede, aceste semne vor urma: în numele Meu, demoni vor izgoni, peste cei bolnavi îşi vor pune mâinile şi se vor face sănătoşi” (Marcu XVI, 17-18). Sfinţii apostoli L-au ascultat şi au practicat Taina Sfântului Maslu chiar de la prima lor propovăduire: „Si scoteau mulţi demoni şi ungeau cu untdelemn pe mulţi bolnavi şi-i vindecau” (Marcu VI, 13).

De aici vedem cât de puternică este rugăciunea rostită în cadrul acestei sfinte taine, dacă este însoţită de credinţă. Celor care participă la Taina Sfântului Maslu le sunt iertate păcatele pe care le-au făcut şi pe care au uitat să le mărturisească la Taina Sfintei Spovedanii. De la aceştia sunt îndepărtate toate relele, blestemele, farmecele, toate apăsările şi durerile ce tulbură liniştea sufletului şi a trupului.

Taina Sfântului Maslu se face în biserică, cu excepţia situaţiilor în care cel bolnav nu se poate ridica din pat şi atunci merge preotul la el acasă sau la spital şi îi citeşte la căpătâi. Prin rugăciuni şi prin ungerea trupului cu untdelemn sfinţit, creştinul se împărtăşeşte cu Harul lui Dumnezeu. Rugăciunea este rostită de şapte ori şi ungerea trupului cu untdelemn tot de atâtea ori se face.

Sfântul Apostol Iacob spune că cel bolnav „să cheme preoţii Bisericii” să se roage pentru el, nu doar un singur preot, de aceea la rugăciunea rostită de şapte ori şi ungerea trupului cu untdelemn de şapte ori participă cel puţin doi preoţi, dar pot participa chiar şi şapte preoţi.

Puterea acestei rugăciuni este nemărginită, chiar Sfântul Apostol Iacob spune că se iartă păcatele şi se vindecă sufletul şi trupul: „Rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica şi, de va fi făcut păcate, se vor ierta lui” (Iacob 5, 15).

Creștinii prezenți la Taina Sf. Maslu au avut posibilitatea să se închine la sfintele moaște păstrate cu sfințenie în Sfânta Biserică.

La sfârșitul slujbei, părintele Ioan Caraușu, duhovnicul raionului Herța și parohul Bisericii din Mihoreni, a ținut cuvântul predicii, apoi părintele paroh Igor Andronachi a mulțumit tuturor pentru prezență și pentru posibilitatea de a înălța rugăciuni împreună către Tatăl cel Ceresc.

Preot Igor ANDRONACHI, 

parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Movila

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s