Biserica Adormirea Maicii Domnului din Ostriţa

Pe valea Prutului se mai păstrează o baltă adâncă ce poartă numele de Ghiel. Legenda spune că pe acest loc a fost o biserică ce s-a scufundat, formând acest Ghiel. 

Retrăgându-se pe malul drept al Prutului, ostricenii şi-au creat noi gospodării frumoase. Au ridicat şi o mică biserică nu departe de Prut, lângă drumul satului, aici se adunau creştinii pentru a se ruga lui Dumnezeu.  În jurul acestei biserici au fost sădite tufe de brebenoc, ce se păstrează până în prezent. 

O altă biserică a fost ridicată pe locul actualei biserici. Creştinii din sat au hotărât să ridice o nouă biserică din piatră, cărămidă şi cu acoperişul din tablă. S-a decis să fie construită lângă şoseaua ce leagă Cernăuţii cu Herţa, Dorohoi, Iaşi. (Pe acest loc îşi au azi gospodăriile Ştefan Bodnaraş şi Petru Mihalcean). Îndrumaţi de evrei, o mare parte dintre ostriceni n-au fost de acord să fie construită  pe acest loc, ţineau la locul bisericii din lemn. Într-o noapte tot materialul a fost transportat cu căruţele pe locul actualei biserici.  Biserica de lemn a fost vândută sătenilor din Cotul Bainsc (raionul Hliboca), care se păstrează până în prezent. Cărămida a fost făcută pe loc pentru biserică şi şcoala de alături. 

A fost ridicată o biserică frumoasă cu trei turnuri, care a fost sfinţită în toamna anului 1892. S-a spus că evreii din sat (au fost mulţi şi bogaţi) au jucat un mare rol la alegerea locului pentru biserică. 

Clopotele bisericii au fost turnate în Canada, de ostricenii care locuiau acolo. Mai târziu, în anul 1926, a fost ridicată noua clopotniţă cu trei clopote mari. 

Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost reînnoită în anii 80-90. Pereţii sunt împodobiţi cu icoane frumoase (în interior). Cu părere de rău nu s-au păstrat cărţile vechi. 

Pe parcursul anilor biserica a avut mai mulţi parohi. Datele ce se păstrează la Arhiva regională cuprind doar anii 1928-2007. 

În perioada 1928-1935, paroh a fost Bocancea; 1935-1944 – G. Gheorghian. În anii 1944-1948 biserica n-a avut paroh, dar sătenii mergeau regulat la biserică şi se rugau la Dumnezeu. Un bătrân din sat – Gheorghe Toderean, zis „Piven”,  era stăpân al bisericii, el citea câte ceva  din cărţile bisericeşti. 

În anul 1948 a fost trimis de la episcopie un preot pe nume Strugaru, care după doi ani a fost înlocuit cu preotul Chiorescu, care a slujit trei ani.  În 1953 a fost trimis de episcopie preotul Alehandru Atamanescu, care a slujit 33 de ani. 

În anul 1986 a fost schimbat cu un alt preot, T. Vântu, care a slujit trei ani, până în 1989, când a decedat. 

În locul lui a venit preotul Mihai Loic, originar din Ostriţa, care făcea serviciul divin la Herţa. A slujit zeci de ani ostricenilor, până a decedat, fiind înmormântat în curtea bisericii. 

În prezent, paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului este Ştefan Toderean, originar din Ostriţa. Dumnealui ţine foarte mult la buna îngrijire a lăcaşului Domnului, la enoriaşi.  Dumnezeu să-l ajute în toate! 

În imagini: clopotniţa din curtea bisericii; Biserica Adormirea Maicii Domnului. 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s