Mereu vie, memoria…

Anual, de Ziua memoriei și concilierii comemorăm participanții războiului, pe toți cei care au avut de suferit în timpul deportărilor staliniste, au fost împușcați la Fântâna Albă. Acum, cu mare părere de rău îi pomenim și pe cei doi Eroi din satul Cupca, căzuți în acest război, dar și pe toți acei care și-au dat viața pentru Ucraina noastră. 

Cu ani în urmă le invitam la școală pe participantele la cel de-al Doilea război mondial, foste profesoare la Şcoala din Cupca, Elizaveta Bogdaniuc și Zinaida Poleanscaia, pe urmă cu elevii noștri le vizitam acasă. Cu câțiva ani în urmă,  ambele, fiind în etate, au trecut în lumea celor drepți. Acum le pomenim la cimitirul din sat. Aici își doarme somnul de veci  Zinaida Poleanscaia. Elizaveta Bogdaniuc își doarme somnul de veci în cimitirul din satul Pătrăuții de Jos. De cele mai multe ori le pomenim pe cele două veterane ale războiului și muncii, dar și pe alții care au avut de suferit în urma deportărilor staliniste, pe cei căzuți în acest război nedrept.

Anul acesta, împreună cu un grup de elevi de la Liceul din Cupca, cu buchete de flori și lumânări, am fost la cimitirul local, unde am păstrat un moment de reculegere, am depus flori, am vorbit despre cele două foste profesoare. Pe urmă am fost cu flori și la mormântul celor doi Eroi căzuți în acest război: Arcadie Farcaș și Toadere Schipor.

Toți elevii claselor mijlocii și superioare au privit câteva filme documentare dedicate  Zilei Memoriei și Concilierii, dar și Victoriei în cel de-al Doilea război mondial. 

Pe urmă am aprins lumânări și am rostit rugăciuni  pentru sufletele celor răposați la capelița ce se află nu departe de biserica locală. 

La pregătirea acestor comemorări  și-au adus aportul membrii comitetului școlăresc, cât și membrii cercului de tineri muzeografi.

Asemenea măsuri educă la elevi simțul responsabilității, îi fac să nu-i uite pe cei  care s-au jertfit pentru noi, îi fac să simtă că memoria rămâne mereu vie.

Eleonora SCHIPOR,
pedagog-organizatoare la Liceul din Cupca

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s