„ÎMI DORESC SĂ FIU MEREU ALĂTURI DE DUMNEAVOASTRĂ!”

Vineri, 3 mai. Complexul Instructiv-Educativ Hreațca, ora 10 dimineața. Aici și-a început vizita de documentare în școlile din raionul Herța doamna Consul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu.

Doamna Consul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana STĂNCULESCU, a întreprins o vizită în câteva școli din raionul Herța

În curtea școlii înaltul oaspete a fost întâmpinat de către reprezentanții conducerii Secției raionale de învățământ, tineret și sport în persoana domnilor Octavian Magas, șeful acestei subunități structurale din cadrul executivului raional, Mihail Cioropita, președintele Comitetului raional al sindicatelor din sfera învățământului, doamnelor Tatiana Zazulinschi, Silvia Sofronea, inspectoare. Elevii în haine de sărbătoare, colectivul pedagogic în frunte cu doamna directoare Larisa Miron, au oferit tradiționala pâine și sare, dar și un buchet muzical-coreografic românesc, ouă încondeiate, drept argument că aici se păstrează tradițiile strămoșești. Chiar în curtea școlii doamna Stănculescu a declarat: – Mi-am dorit demult să vă cunosc și constat cu plăcere că sunteți deosebiți, vorbiți o limbă românească curată, posedați limba țării în care locuiți. Și statul român, și statul ucrainean la ora actuală pun accentul pe educație. Avem nevoie de tineri bine instruiți și educați, deoarece ei vor edifica viitorul popoarelor noastre. Vizita a continuat în incinta școlii unde erau prezentate câteva expoziții de desene, aplicații, picturi executate cu măiestrie de elevi și profesori. Momentul culminant al întâlnirii a avut loc în sala festivă a instituției, unde corul mixt de elevi și profesori, conduși de maestrul Ion Iacobuță, au prezentat un recital de zile mari.

Ceva mai târziu, la o ceașcă de cafea, doamna director Larisa Miron, domnul profesor Ion Tudose, care a condus instituția timp de patru decenii, i-au mulțumit doamnei Irina-Loredana Stănculescu pentru că a găsit timp în agenda dumneaei încărcată să viziteze școala și să aprecieze activitatea colectivului pedagogic și talentele copiilor.

Următoarea întâlnire a avut loc la CIE Probotești, unde oaspeții au fost invitați la o lecție deschisă de încondeiere a ouălor pascale, în conformitate cu tradiția acestui picior de plai. Domnul director Vladimir Iovița, profesoarele Tatiana Tutunaru, Rodica Ciubotaru, dar și elevii participanți au demonstrat cu brio că talentele există și se pot dezvolta nu numai în școlile mari, de la centru, ci și în satele mai îndepărtate cum e Proboteștiul, pe care istoria l-a plasat nemilos „pe două hărți”.

Dl profesor Gheorghe Botezatu i-a înmânat doamnei Consul General o monografie a satului, scrisă cu mulți ani în urmă de unchiul său, regretatul Gheorghe Pavel, care a condus Societatea veteranilor români „Tricolorul”. Ultimul punct al vizitei a fost Complexul Instructiv-Educativ Târnauca, redeschis recent într-un format nou, care a început cu un emoționant moment artistic la intrare. Dl director Ion Cibotaru a invitat oaspeții la o excursie prin sălile de clasă, amenajate la cel mai înalt nivel. Am rămas impresionat de fiecare cabinet, mai ales cel de limba română, informatică, muzeul… toate!

Dl Octavian Magas a menționat eforturile depuse de dl Grigore Timiș pentru finanțarea multor proiecte din cadrul sferei învățământului din raionul Herța: dotări tehnice, mobilier, săli de calculatoare și multe altele, pentru care parlamentarul a obținut finanțări din bugetul statului În sala festivă, după păstrarea unui minut de reculegere în memoria fostului director, Iacob Posteucă, plecat atât de timpuriu în altă lume, a avut loc un moment spiritual deosebit, cu prezentarea tradițiilor de Paști ale comunei, o expoziție splendidă de coșuri pascale, pregătită de către diriginții de clasă împreună cu elevii, recital de cântec și poezie ce s-a încheiat cu înțeleptul și emoționantul discurs al părintelui Vasile Molodeanov, care a oferit în dar fiecărui oaspete cartea sa „Târnauca. Pagini de istorie”. A fost o vizită deosebită, în cadrul căreea doamna Irina-Loredana Stănculescu a luat cunoștință de activitatea școlilor noastre, constatând că aici se păstrează cu sfințenie valorile spirituale ale neamului, iar copiii beneficiază de un nivel înalt de instruire și educație atât în limba maternă, cât și în limba de stat. Ceea ce e deosebit de important.

Vasile BÂCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s