REFORMA TREBUIE SĂ ÎNCEAPĂ DE LA PERIFERIE

Au demonstrat zilele trecute pedagogii de la CIE Becești în cadrul Seminarului raional al directorilor

Ca și întreaga societate actuală, școala se află în vâltoarea reformelor. Elaborate în birouri ministeriale și laboratoare de elită, ele, reformele, totuși, se realizează în școli. Și în cele din capitale, centre regionale, dar, în primul rând, în cele sătești, de unde începe totul…

Cum derulează acest proces în raionul Herța, am reușit să aflu mai în detalii, fiind invitat de către conducerea Secției raionale de învățământ, tineret și sport din cadrul ARS Herța la Seminarul directorilor de școli ce s-a desfășurat în data de 7 mai la Complexul Instructiv-Educativ Becești. Cu toate că ploaia abundentă a împiedicat desfășurarea unor momente la aer liber, evenimentul s-a petrecut cu succes în sălile de clasă și cea de sport, unde au avut loc toate momentele prevăzute de planul întrunirii ce a avut ca generic tema „Noua școală ucraineană – noi atitudini față de instruire și educație”.

Oaspeții, în persoana dlor Octavian Magas, șeful Secției raionale de învățământ, tineret și sport, Mihai Cioropita, liderul sindicatelor de profil, doamnelor inspectoare Tatiana Zazulinschi și Silvia Sofronea, dlui primar Mihail Carauşu, directorilor școlilor din raion, au fost întâmpinați cu pâine și sare din partea direcției, iar copiii ne-au oferit florile propriilor talente – un bun sosit foarte semnificativ. Doamna Nina Albu, directorul instituției, a făcut un scurt popas în istoria învățământului de la Becești. Prima școală primară aici a fost fondată la 1932, iar în anul 1966 a fost dată în exploatare noua clădire a școlii, unde lucrau doi învățători, iar clasele erau combinate, în 1989 instituția s-a transformat în școală-grădiniță, în anul 1992 devine școală medie incompletă pentru copiii locali și cei din Fundoaia, iar din 2001 obține statutul actual.

Doamna directoare a apreciat eforturile depuse de foștii membri ai colectivului, care la diferite etape și-au făcut datoria profesională cu cinste și demnitate, în pofida greutăților existente la fiecare perioadă. În prezent aici învață 69 de elevi, fiind instruiți și educați de 18 pedagogi. Sunetul clopoțelului a anunțat prima etapă a întrunirii – lecții deschise în diferite clase și categorii de vârstă susținute de membrii colectivului M. Cozma, M. Tanasă, Z. Paduraru, A. Foloșnea, L. Pavel, C. Pancenco, la unele din ele fiind implicați și părinții care și-au spus părerea despre aceea cum ar trebui să decurgă reforma în sfera învățământului, care ar trebui să fie prioritățile. În ultima parte s-a desfășurat activitatea extrașcolară (organizatori A. Tutunaru și T. Bobul), care a demonstrat cu brio că, indiferent de punctul geografic, orice localitate naște talente și important e să le observăm și să le promovăm. Cântecele, dansurile, posedarea instrumentelor muzicale au constituit un superb evantai literar-artistic, care merită, fără îndoială, un reportaj aparte.

Ceea ce m-a impresionat deosebit este posedarea impecabilă de către elevi a limbilor română și ucraineană și am regretat sincer că nu am avut alături pe cineva care afirmă că studierea în limba maternă constituie o piedică la studierea limbii de stat. În cadrul discuțiilor de final oaspeții au dat o înaltă apreciere eforturilor organizatorice depuse de gazde, măiestriei pedagogice a profesorilor și educatorilor. Dar și nivelul de pregătire a elevilor, care sunt cel mai serios argument al reformei. Or, pentru ei ne străduim cu toții.

Vasile BÂCU În imagini: secvențe din cadrul Seminarului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s