

În data de 28 octombrie 2019, la sediul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina ”Mihai Eminescu”, a avut loc lansarea de carte ”Târnauca. Pagini de istorie”, (ediția a II-a), autor fiind părintele Vasile Molodianov, potrivit corespondentului BucPress.
Evenimentul cultural a adunat la Societatea ”Mihai Eminescu” din centrul vechei urbe cernăuțene scriitori, poeți, reprezentanți ai mediului asociativ și mass-media. Cu un cuvânt de salut a venit președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina ”Mihai Eminescu”, Vasile Bâcu, care a vorbit despre importanța unor asemenea monografii ale satului, domnul primar Ion Pantea, coautorul cărții, Alexandru Platonov, au divulgat câteva amănunte despre aceea cum au fost clarificate datele ce țin de istoria satului. De asemenea a luat cuvântul membrul de onoare al Academiei Române, poetul Vasile Tărâțeanu, și Elena Piligaci, președinta Asociației Cadrelor Didactice din regiunea Cernăuți, fiică a satului Târnauca, Mihai Gherman, reprezentant al Consiliului Regional, originar din Godinești, Octavian Voronca, veteran al învățământului public, membru al conducerii SCLRB „Mihai Eminescu”. Cartea a fost editată cu sprijinul financiar acordat de omul de afaceri Victor Culiuc.Dumnealui și-a exprimat satisfacția de a susține asemenea proiecte, mai ales din stimă față de autor.
Potrivit părintelui Vasile Molo dianov, autorul cărții, ”Târnauca. Pagini de istorie” este a treia monografie despre această localitate, prima fiind monografia semnată de Gheorghe Nicolae Pavel, a doua fiind publicată de Dimitrie Aioanei.
”Imboldul de a scrie această monografie a venit din dorința de a lăsa generațiilor următoare o amintire despre îm pre jurările și personalitățile satului Târnauca, care de fapt uneori sunt date uitării. De asemenea ne-a făcut să edităm o nouă carte și acel fapt că în precedenta monografie s-au strecurat câteva imprecizii, cum ar fi data primei atestări documentare a satului”, a mai menționat preotul Vasile Molodianov.
Agenția BucPress – http://www.bucpress.eu
Fotografii de Nicolae HAUCĂ