Toamna în livadă

Toamna, după strângerea recoltei, lucrul în livadă nu se încheie. Până la căderea zăpezii sunt încă multe de făcut. Cum să pregătim livada pentru iarnă? De măsurile întreprinse toamna depinde recolta din anul următor. Pomii trebuie pregătiți pentru iernare. De felul cum vor fi îngrijiți ei toamna, depinde rezultatul iernării lor. Nu este vorba numai de rezistența lor la ger, dar și de micșorarea numărului dăunătorilor, de mărirea recoltei viitoare. Anume toamna este perioada stropirii pomilor. Aceasta se explică prin faptul că anume în această perioadă multe insecte se ascund sub scoarța pomilor și ramurilor pentru hibernare. De multe specii de dăunători se poate scăpa prin metode simple – prin curățarea pomilor și săparea în jurul tulpinii. 

Dacă ați observat că pe pomi este mucegai, ei trebuie stropiți cu preparate ce conțin cupru. În cazul afectării scoarței și lemnului se aplică preparatele cu conținut de cupru: Kosaid – 2,5 kg/ha, Kuproxat – 5 l/ha, Medean Extra – 2 l/ha, precum și produse care se transformă în carbendazim (Topsin M, Fundazol) în norme maxime. Preparatele indicate sunt eficiente împotriva râiei și petelor. 

Pentru a scăpa de agenții patogeni ai Kokomicozei, mucegaiului, mucegaiului pudră  și ai altor boli răspândite, coroanele pomilor sunt tratate cu uree (0,5 kg de uree la 10 l de apă). De asemenea, poate fi stropit și solul din jurul pomilor, dar cu o concentrație mai mare (1 kg de uree la 10 l de apă). 

Atunci când scad valorile termice (6-10 C°) pot fi folosite preparatele Dantop – 0,15 kg/ha, Aktara – 0,5 kg/ha etc. Stropirea cu aceste preparate va fi eficientă și împotriva mai  multor insecte dăunătoare. 

Dăunătorii care se ascund în porii scoarței îmbătrânite pot fi scoși prin văruirea tulpinii. La finele lui octombrie – începutul lui noiembrie pot fi văruite tulpinile pomilor din livadă. Se face acest lucru în zi însorită și fără precipitații. 

Prelucrarea de toamnă a tulpinilor pomilor include următoarele etape: 

* cu ajutorul periei de metal se curăță tulpina de scoarța veche; 

* cu ceară de livadă se ung locurile afectate ale pomilor; 

* văruirea tulpinii cu folosirea unei componențe speciale pentru distrugerea „cuiburilor” insectelor. 

O astfel de procedură este orientată la distrugerea ouălor și pupelor insectelor dăunătoare. Pentru eficiența mai bună a văruirii pomilor se folosesc suplimentar și insecticide. 

Pentru văruirea pomilor sunt folosite emulsiile în stare de soluție  sau acestea sunt pregătite de gospodar. După scăderea valorilor termice se recomandă stropirea pomilor cu soluții de sulfat de fier Airon (sulfat de fier 53%, care distruge 70-80% din agenții patogeni ai mucegaiului, mucegaiului pudră, curăță tulpina și ramurile de mușchi și licheni, completând totodată rezerva de fier). Vă amintim că toamna este cea mai bună perioadă pentru tratarea cu var a solului și administrarea îngrășămintelor organice.

 De asemenea, se recomandă examinarea sistematică a livezilor pentru a descoperi dacă nu au apărut acolo rozătoarele. Dacă la un hectar de livadă sunt 3-5 colonii de rozătoare, sunt folosite rodenticidele Antimyșa (2-3 pachete în vizuină), soluțiile Brodivit și Bromadialon, Bromakem (20-30 g/5 m pătrați sau 2-4 brichete împreună), Kapkan-prinada nr.1 (1,5-2,5 kg/ha, 15 g în vizuină), Krisolov (1-2 pachete în vizuină), Myșolov, Baghira (1,5-2,5 kg/ha), Rat Killer Super (5-10 kg/ha), Ștorm (1 kg/ha), precum și alte preparate, incluse în Lista pesticidelor, agrochimicalelor permise în Ucraina. 

În afară de preparate chimice, pot fi folosite și cele biologice – rodenticidul Baktocid (2 g în vizuină). Sperăm că pomii din livezile d-voastră vor ierna cu bine și în sezonul următor veți avea parte de recolte bogate de fructe. Vă amintim că în timpul efectuării agrochimice, trebuie să respectați regulile sanitare  generale de stat și de igienă personală. 

Natalia COSTIUC, colaboratoare la Direcția de  securitate fitosanitară a Direcției principale a Serviciului de stat de consum alimentar în regiunea Cernăuți 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s