UN MEDIC DIN CERNĂUȚI A AJUNS CU MOTOCICLETA ÎN NORVEGIA

Și-a dorit toată viața o motocicletă Veaceslav Sucevan a iubit întotdeauna călătoriile și a cutreierat aproape toată Europa cu mașina.  „În 2018 am achiziționat o motocicletă „Honda”. A fost un vis al vieții mele. În același an am încercat-o într-o călătorie pe șoseaua Transfăgărășană din România – cel mai frumos traseu din Europa, spune  Veaceslav Sucevan. Sezonul de motociclism s-a încheiat și în serile de iarnă, după muncă, am început să mă interesez de alte rute pentru noi călătorii. S-a întâmplat să văd traseul spre vârful Nordkapp, cel mai nordic punct al Europei.  Am decis că dacă mi s-a îndeplinit un vis, cumpărând motocicleta, atunci merită să se îndeplinească și altul – să pornesc într-o călătorie pe cea mai interesantă rută”. 

În călătorie a luat slănină și drapelul Ucrainei. Pregătirea călătoriei a durat câteva luni. Veaceslav a achiziționat toate echipamentele necesare, a efectuat deservirea tehnică a motocicletei, a introdus  traseul în navigator. La 5 august a pornit la drum. Și-a planificat traseul în felul următor: „Polonia-Letonia-Lituania-Estonia-Finlanda-Norvegia-Suedia-Danemarca-Germania-și din nou Polonia”, spune medicul-călător.  Puteți lua un minim de bagaje într-o călătorie cu motocicleta. Așa că aveam cu mine un încălzitor cu gaz pentru încălzirea apei și a produselor sublimate (borș, mazăre, cereale, piure de cartofi etc.). Mă opream de două ori pe zi și mâncam mâncare caldă.  Aveam și o bucată de slănină, care era desert ucrainean. Dintre haine – câteva lucruri de schimb. Și încă niște medicamente de prim ajutor. Pe motocicletă am arborat Drapelul Ucrainei”.

Vizitarea Cercului Polar Cel mai mult pe medicul din Cernăuți l-au uimit peisajele scandinave. În orașul finlandez Rovaniemi, el a vizitat orașul lui Santa-Klaus și a pornit spre Cercul Polar:  „Acesta este cel mai sudic punct în care soarele poate fi deasupra sau sub orizont timp de câteva zile”, spune Veaceslav Sucevan. Deși era luna august, temperatura aerului abia a atins +3 grade. Pe o motocicletă, în timp ce conduci, această temperatură se simte ca un ger. M-a salvat echipamentul profesional”. Medicul din Cernăuți a vizitat și orașul Narvik, insulele Lofoten și a trecut cunoscuta serpentină montană „Drumul Trolilor”. 

Momentul, când părea, că întoarcerea spre casă e imposibilă Una dintre cele mai periculoase etape ale călătoriei a fost ascensiunea spre faimosul punct turistic „Limba Trolului”. Aceasta este o terasă de piatră pe Muntele Skeghedal. Veaceslav Sucevan mărturisește: a fost o perioadă în care părea că nu se va mai întoarce acasă. „Pentru a ajunge la “Limba Trolului” trebuie de urcat un drum stâncos de 14 kilometri. Ridicarea medie durează 9-10 ore. Dar am de pășit-o timp de 6 ore, spune medicul. În aceeași zi, în Norvegia a fost un timp nefavorabil: ploaia nu înceta nici măcar o clipă”.

La poalele muntelui am lăsat motocicleta și am plecat Nici măcar nu aveam o încălțăminte specială, nici măcar bețe speciale de mers și ce e cel mai rău de dimineață nu am mâncat nimic. Dar distanța pe care o parcurg turiștii de obicei în 6 ore, eu am depășit-o în 3. În vârf erau doar doi turiști din Rusia.  I-am rugat să-mi facă niște poze (pentru că altfel nimeni nu va crede!) și am început, imediat, să cobor în jos. De aici au început și problemele. Din cauza faptului, că nu am mâncat toată ziua și am făcut un efort fizic puternic, nivelul glucozei mia scăzut.  Capul îmi era amețit, în picioare simțeam durere, aveam deficit de aer. Mă stăruiam să iau în mână apă de ploaie și să beau, dar apa din Norvegia diferă de apa din Ucraina: nu potolește setea! Apoi am telefonat soției la Cernăuți și i-am spus: „Dacă nu te sun peste trei ore, atunci caută contactele poliției și lasăi să înceapă căutarea mea”. După această convorbire încet am continuat coborârea. Și la un moment dat, mi-a apărut gândul: „Oare motocicleta stă la locul ei?”. Acest gând mi-a dat puteri, mi s-a deschis a doua răsuflare – și timp de trei ore, totuși, am coborât de pe munte. Am ajuns la pragul hotelului și i-am arătat administratorului o fotografie cu „Limba Trolului”. S-a uitat la mine, și-a pus mâinile pe cap și mi-a spus: “Tu ești un adevărat Rembo ucrainean!”. 

Rudele m-au întâlnit cu o coroană de laur Pentru întreaga călătorie, Veaceslav Sucevan a cheltuit 2 mii de euro.  Uneori petrecea nopți în hoteluri, alteori închiria o cameră la alți oameni. Deși nu vorbea bine engleza, dar a găsit o limbă comună în toate țările.  „Oamenii din Norvegia sunt foarte deschiși și ospitalieri. Într-o casă mi-au pregătit o baie finlandeză în alta am fost servit cu o cină delicioasă, spune medicul. Nu m-am simțit niciodată ca un străin nicăieri. A fost foarte plăcut”. Veaceslav s-a întors la Cernăuți pe 27 august. Și aici prietenii și rudele i-au oferit o întâlnire de neuitat.  Chiar în afara casei, călătorul a fost întâmpinat cu muzică și o coroană de laur. “S-au adunat familia, colegii de muncă, prietenii. A fost de neuitat! mărturisește medicul. Dar la două zile după revenire am început deja să mă gândesc la următoarea rută a călătoriei mele”. 

Olga KAMSKA, Agenția de Informații ACC

Traducere din limba ucraineană: Diana GAAS, studentă la Catedra de filologie română și clasică a Universității Naționale „Iu. Fedkovyci”  din Cernăuți

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s