
La fel precum bessballul este sport național în SUA, sau cricketul în Anglia, avem și noi, românii, un sport național numit Oina (Hoină – în zona Moldovei). Este sportul pe care îl jucau buneii și străbuneii noștri atât la școală, cât și pe imaș și despre care puțini dintre noi au auzit astăzi.
Dacă e să facem un scurt istoric, jocul de oină este practicat continuu cel puțin din secolul al XIV-lea, conform cronicilor și hrisoavelor timpului, fiind menționat prima dată documentar la 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. Cel care aduce transformări radicale în jocul de oină, dându-i caracter de joc sportiv, este Spiru Haret, considerat a fi părintele oinei. Prin „Reforma învățământului” din 1898, cât și prin alte decizii ministeriale, el a introdus practicarea obligatorie a oinei în școlile de toate gradele. „Oina poate aduce o viață nouă în școala română, fiind un admirabil mijloc de educație fizică, adevăratul tip de joc sportiv românesc”, spunea Spiru Haret. La 9 mai 1899, la București s-a ținut primul campionat național de oină.

Cu scopul de a populariza acest sport în toate zonele locuite de români, Federația de Oină din Republica Moldova a desfășurat vineri, 14 februarie 2020, un seminar de inițiere în oină pe baza CIE Târnauca. Domnul Vasile Onică, președinte al FORM, le-a mulțumit profesorilor de educație fizică din localitățile raionului nostru pentru prezență, iar domnului director Ion Cibotaru – pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment, continuând cu o amplă prezentare a oinei și activităților petrecute de către federația condusă de dumnealui. Cei prezenți au avut ocazia să se familiarizeze cu sportul nostru național în activități practice desfășurate de unii dintre cei mai buni antrenori de oină din Republica Moldova: Eugen Nacul, Constantin Chicu și Alexandru Apostol.
În final profesorii au primit mingi și câteva bâte de oină, oferite pentru studierea sportului nostru strămoșesc și de către copiii din ținutul nostru.
Alexandru PLATONOV