Cum poate ajuta fiecare cetățean în lupta împotriva pandemiei de coronavirus

Ucraina este în carantină și în situație de urgență. Ce poate face fiecare concetățean conștient pentru a se feri de infectare și prin aceasta a ajuta la depășirea epidemiei? Centrul public de monitorizare și control propune următoarele sfaturi:

  1. Nu ieșiți din casă fără necesitate.

Sarcina carantinei constă în reducerea contactelor între oameni. Medicii accentuează că carantina nu înseamnă vacanță. Dacă nu puteți lucra la distanță, e mai bine să luați concediu, în cel mai rău caz – concediu pe cont propriu. Experiența mondială arată că dacă în China s-ar fi introdus o carantină strictă la începutul lui ianuarie, când au apărut primii bolnavi de COVID-19, numărul cazurilor de îmbolnăvire ar fi constituit doar 5 la sută din numărul actual.

2. Autoizolați-vă dacă ați contactat cu alți bolnavi sau v-ați întors din străinătate.

Măsurile de restricție din cauza coronavirusului i-au impus pe circa jumătate de milion de cetățeni ucraineni de peste hotare să revină la baștină. La frontieră lor li s-a măsurat temperatura corpului, iar unii chiar au fost testați. Chiar dacă nu au fost descoperite simptomele bolii, oricum cetățenii reveniți acasă trebuie să se autoizoleze în decursul a 14 zile, doar perioada de incubare a bolii este de două săptămâni.

3. Aveți grijă de rudele și vecinii voștri.

Coronavirusul este periculos pentru oamenii de vârstă înaintată, mortalitatea în rândurile acestei categorii a populației este foarte înaltă. Cerința e ca oamenii în vârstă să nu iasă din casă. Dacă aveți posibilitate, ajutați-i, fără a contacta nemijlocit cu ei. Cumpărându-le produse să le lăsați lângă ușa lor.

4. Cumpărați cele necesare on-line.

Pentru a nu ieși din casă, puteți cumpăra cele necesare on-line.  O parte din mărfurile necesare le pot aduce la domiciliu „Nova poșta”.

5. Dați crezare informației verificate și nu răspândiți informația falsă.

 Ministerul Ocrotirii Sănătății al Ucrainei publică informațiile operative pe site-ul Centrului sănătății publice phc.org.ua, pe canalul-telegrame @COVID-19_Ukraine și pe oficialul Viber-comunitate Coronavirus_info. Anume din aceste surse puteți afla cele mai noi informații despre epidemia de coronavirus în Ucraina.

6. În cazul apariției simptomelor de răceală, adresați-vă imediat medicului.

Dacă aveți febră, tuse și vă vine greu să respirați, nu vă tratați singuri. Trebuie de urgență să-i telefonați medicului de familie. Numărul lui de telefon este în declarația pe care ați semnat-o, sau pe site-ul instituției sanitare. Sau telefonați la registratura instituției sanitare. Dacă nu aveți medic de familie, atunci vă puteți folosi de „linia de urgență” din regiune, numărul de telefon al căreia este publicat pe site-ul Ministerului Ocrotirii Sănătății.

7. Respectați regulile de igienă și păstrați calmul. Să știți că coronavirusul se teme de dezinfecție. Spălați cât mai des mâinile cu săpun în decurs de 20 de secunde sau cu substanțe de dezinfectare care conțin 60 la sută spirt. Nu vă atingeți de față, ochi, nas și gură. Folosiți masca pentru a nu molipsi pe altcineva. Medicii atenționează că nu este de dorit să folosiți antibiotice sau preparate antivirale în scop de profilaxie. Mai bine consumați mai multă apă, aerisiți încăperile. Nu faceți panică – imunitatea personală depinde de nivelul de stres.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s