Rânduri scrise cu cerneala durerii…

Părinte… ați fost, sunteți și veți fi cu noi… Se va rupe sufletul, când vom intra în curtea bisericii și nu vom auzi glasul blând, nu vom vedea că ieşiți cu Sfintele taine pentru a împărtăşi copiii noștri şi pe noi… când nu vom auzi predica, începând cu  „Scumpii mei, Dragii mei….”. Încă nu am început bine a simți lipsa D-voastră, nu putem dormi și nu ne lasă gândurile de frământări… Întotdeauna pentru toți păcătoșii ca noi, ați găsit cuvinte de alinare și îndreptățire, când nu le meritam, numai ca nu cumva să pierdem credința și nădejdea în Dumnezeu… Ştim că cea mai frumoasă floare din gradină se rupe, dar de ce?.. Puțin v-am prețuit și ne este dureros, puțin v-am susținut la vreme de necaz, fiindcă așa ați fost să vă jertfiți pentru toți, dar la D-voastră v-ați gândit în ultimul rând. Dumnezeu să vă primească în brațele Sale Părinteşti… Să vă aline… Să vă odihnească în pace… Ştim că oricare colțişor al bisericii suflă cu D-voastră… Atât de mult iubeați copiii, ce o să-i spun fetiței mele micuțe, când mă va întreba când mergem la Părintele şi unde este Părintele?!… Pe neprins de veste am rămas orfani… Este foarte greu să primim aceasta…

Cu sfinții odihneşte sufletul adormitului robului Tău, protoiereului Nectarie, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viața cea fără de sfârşit…

Ana APETRI-ONOFREI

***

Cu adâncă întristare și nespusă durere, vă anunțăm că a trecut la Împărăția Domnului nostru Iisus Hristos, protoiereul Bisericii Sf. Spiridon din Herța, Nectarie Balan.  În aceste momente de vremelnică despărțire de părintele nostru suntem alături de  familia îndurerată, de toate rudele, de cei cunoscuți și apropiați părintelui, precum și de întreaga comunitate a credincioșilor, la care se alătură toți acei care l-au cunoscut și apreciat, precum și toți acei care sunt astăzi marcați de vestea dureroasă a morții unui vrednic preot.  Ne rugăm lui Dumnezeu pentru întărirea și mângâierea lor.  Iar pentru sufletul părintelui Nectarie ne rugăm Domnului să-l așeze în ceata Sfinților Săi slujitori, încununându-l cu pace și iubire în  lumina  Preasfintei Treimi. Comunitatea noastră a pierdut un bun suflet, un bun duhovnic și un vrednic slujitor al lui  Hristos.

Mariana ACHIRI, secretara comunității

***

Ne pare nespus de rău să auzim de moartea preotului Nectarie BALAN. Asociația „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”,  Protopopiatul Dorohoi îşi exprimă regretul  și adresează cele mai profunde condoleanțe familiei îndoliate.

Dumnezeu să-l ierte!

Eu sunt convins că lui Dumnezeu îi plac oamenii întru totul devotați Lui. Un astfel de Om a fost părintele Nectarie de la Biserica din Herța. Prin următoarea poezie pe care am scris-o pentru El vreau să contribui la ducerea numelui său în nemurire.

Mărire, Doamne, slavă Ție,
Te bucură că ai slujbași
Ce-ți duc cuvântul ne-ncetat
Și-o fac fără-a primi simbrie.
Un astfel de slujbaș cinstit
Care mereu te-a preaslăvit
E robul tău, Nectarie,
Ce în biseric-a slujit.
Avea pe buze-ntotdeauna
Prea sfânt numele Tău,
În viața lui pe primul loc
Erai Tu, Sfinte, Dumnezeu.
Avea o voce cristalină
Când numele îți preaslăvea,
De la amvon cu vocea sa
Pe credincioși îi mângâia.
Pe robul Tău, Nectarie, l-ai pus
În corul celor ce Te-or lăuda
Neîncetat, în fiecare zi
Și l-ai chemat la dreapta Ta.
Noi, care i-am fost enoriași
Și am ascultat al lui cuvânt,
Știm că astăzi pune-o vorbă bună
Pe lângă Tine, Doamne, Sfânt.

Dumnezeu să-l ierte!

Dorel Aurel LUNGU, Dorohoi

În imagini: părintele Nectarie, blând, zâmbitor, ca întotdeauna…; ultimul drum cu flori, pregătit de enoriașii recunoscători. (Foto Alexandru Platonov)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s