Veaceslav Eftemi – profesorul, îndrăgostit de pământ

S-a pregătit pentru a fi dascăl, dar dragostea pentru pământ a fost mai puternică. Veaceslav Eftemi din satul Marșinți nu-şi imaginează o zi în care să nu lucreze în livadă sau să nu aibă grijă de viţa-de-vie. Şi chiar dacă pandemia, seceta şi îngheţurile i-au afectat serios afacerea, agricultorul priveşte cu încredere spre viitor.

Veaceslav a deprins dragostea pentru pământ de la bunici şi străbunici. A ales, totuşi, să se pregătească pentru a fi profesor şi a lucrat la școala din Marșinți. După o vreme, însă, a realizat că agricultura îi e mai dragă, aşa că a pus pe picioare o mică afacere de comercializare a pomilor. A continuat cu o livadă de prune, mere şi pere, apoi cu vița-de-vie. I se luminează ochii atunci când vorbeşte despre munca lui. Îi place să aibă grijă de pomi, dar marea lui pasiune este viţa-de-vie.

Cea mai bună investiţie este în satul natal, în munca care îți aduce nu numai bani, dar și satisfacţie. Cel mai frumos în natură e primăvara când totul înfloreşte, te plimbi prin livadă când pomii sunt înfloriți, mai mare dragoste nu-i. Dacă în livadă foarte mult folosim tractorul, la vie trebuie de lucrat foarte mult cu mâinile. Cum a spus bunicul meu, ca să ai o roadă bună de vie trebuie de șapte ori să te închini şi atunci o să ai roada cea pe care ai meritat-o”, spune Veaceslav.

În opt ani de agricultură a investit peste 40 mii de euro, bani pe care nu i-a recuperat nici până acum. Iar acest an este unul deosebit de greu, din cauza pandemiei dar şi a condiţiilor meteo nefavorabile. 

„Avem pierderi foarte mari, se poate de spus că 80% din vie a fost înghețată, în consecință anul acesta vom avea o recoltă foarte slabă. La prune a înghețat floarea, dar cel mai strașnic pentru anul acesta a fost seceta”, mărturisește agricultorul. 

Anul trecut a fost nevoit să plece o perioadă în Germania, unde a lucrat ca şofer, ca să-şi mai poată cumpăra câteva utilaje. Iar visele lui nu se opresc aici. Agricultorul îşi doreşte să folosească îngrăşămintele bio la toate culturile lui. 

„E un pas serios, e un pas greu, dar sperăm să trecem la bio fungicide și insecticide, deoarece lumea vrea să mănânce, să cumpere ceva mai mult natural”, subliniază Veaceslav.

Interviu realizat de Vitalie Zâgrea

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s