
S-a pregătit pentru a fi dascăl, dar dragostea pentru pământ a fost mai puternică. Veaceslav Eftemi din satul Marșinți nu-şi imaginează o zi în care să nu lucreze în livadă sau să nu aibă grijă de viţa-de-vie. Şi chiar dacă pandemia, seceta şi îngheţurile i-au afectat serios afacerea, agricultorul priveşte cu încredere spre viitor.
Veaceslav a deprins dragostea pentru pământ de la bunici şi străbunici. A ales, totuşi, să se pregătească pentru a fi profesor şi a lucrat la școala din Marșinți. După o vreme, însă, a realizat că agricultura îi e mai dragă, aşa că a pus pe picioare o mică afacere de comercializare a pomilor. A continuat cu o livadă de prune, mere şi pere, apoi cu vița-de-vie. I se luminează ochii atunci când vorbeşte despre munca lui. Îi place să aibă grijă de pomi, dar marea lui pasiune este viţa-de-vie.
„Cea mai bună investiţie este în satul natal, în munca care îți aduce nu numai bani, dar și satisfacţie. Cel mai frumos în natură e primăvara când totul înfloreşte, te plimbi prin livadă când pomii sunt înfloriți, mai mare dragoste nu-i. Dacă în livadă foarte mult folosim tractorul, la vie trebuie de lucrat foarte mult cu mâinile. Cum a spus bunicul meu, ca să ai o roadă bună de vie trebuie de șapte ori să te închini şi atunci o să ai roada cea pe care ai meritat-o”, spune Veaceslav.
În opt ani de agricultură a investit peste 40 mii de euro, bani pe care nu i-a recuperat nici până acum. Iar acest an este unul deosebit de greu, din cauza pandemiei dar şi a condiţiilor meteo nefavorabile.
„Avem pierderi foarte mari, se poate de spus că 80% din vie a fost înghețată, în consecință anul acesta vom avea o recoltă foarte slabă. La prune a înghețat floarea, dar cel mai strașnic pentru anul acesta a fost seceta”, mărturisește agricultorul.
Anul trecut a fost nevoit să plece o perioadă în Germania, unde a lucrat ca şofer, ca să-şi mai poată cumpăra câteva utilaje. Iar visele lui nu se opresc aici. Agricultorul îşi doreşte să folosească îngrăşămintele bio la toate culturile lui.
„E un pas serios, e un pas greu, dar sperăm să trecem la bio fungicide și insecticide, deoarece lumea vrea să mănânce, să cumpere ceva mai mult natural”, subliniază Veaceslav.
Interviu realizat de Vitalie Zâgrea