La Probotești au fost omagiați eroii Ținutului Herța

La 28 iunie vom marca tragicul jubileu de 80 de ani din momentul anexării,  într-un mod mișelesc și extrem de brutal, a Ținutului Herța de către Uniunea Sovietică. Anume din acea zi a început calvarul refugiului, deportărilor, execuțiilor fără de judecată, soldat cu mii de victime, prin care au fost obligați să treacă străbunii noștri.

Un an mai târziu, mulți dintre locuitorii satelor din preajma orașului Herța, alături de camarazii lor din alte zone, în rândurile armatei române, au intrat în cel de-al Doilea război mondial pentru a-și apăra pământurile de cotropitorul sovietic. Așa i-a îndemnat conștiința și împrejurările istorice în care au nimerit. Mulți dintre ei peste câțiva ani au fost înrolați deja în tabăra opusă, alții s-au trezit în lagăre…

Cinstirea memoriei Eroilor Neamului este o datorie sfântă pentru fiecare om care respectă trecutul poporului său, iar exemplul de eroism al înaintașilor noștri ne obligă să păstrăm vie amintirea despre acei care și-au jertfit viața pentru neamul, limba și pământul nostru.

Duminică, 21 iunie, locuitorii satului Probotești i-au omagiat pe acei eroi care au căzut în preajma acestei localități în luptele date între 22 iunie și 2 iulie 1941. Peste 40 de ostași își zac somnul de veci pe dealul Mălăiștei secerați de mitralierele sovietice. Grație proboteștenilor Gheorghe Botezatu, Andrei Topală, Maria Scripcaru, Maria Herțenu, Elena Culiceanu, Maria Crihan, Gabriela Achiri au fost depuse coroane de flori  în locul unde-și dorm somnul de veci acești bravi ostași, fiind organizat și un parastas conform tuturor tradițiilor creștinești. Un merit aparte îl are și doamna Tatiana Tutunaru, care a reușit să facă ordine la mormintele eroilor.

Serviciul divin a fost oficiat de către părintele-paroh al Bisericii cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din această localitate, Constantin Costea, alături de părintele Vasile Molodeanov. Preacucernicii părinți s-au rugat pentru odihna veșnică și pentru pomenirea eroilor căzuți, menționând faptul că este o datorie a noastră, a tuturora, să păstrăm aprinsă candela memoriei celor care s-au jertfit pentru neam, patrie și credință…

Alexandru PLATONOV

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s