La poarta cea cu trandafiri roșii…

Tărăsăuți, veche vatră de agricultori  gospodari din raionul Noua Suliță, a devenit cu jumătate de secol în urmă unul dintre centrele legumicole ale regiunii Cernăuți. Atunci, la începutul anilor 80, tărăsăuțenii au riscat și și-au transformat grădinile în sere, cultivând legume timpurii. Micul antreprenoriat a fost o provocare la adresa agriculturii socialiste. Conducătorii de atunci regionali și locali chiar stimulau distrugerea cu buldozerele a serelor din gospodăriile individuale ale sătenilor.

Dar, vremurile s-au schimbat și cultivarea în sere a legumelor constituie principala sursă de venit pentru mulți tărăsăuțeni, inclusiv pentru soții Mihail și Zinovia Gortopan, care își au gospodăria chiar la drumul central al satului.

–A ajuns și la noi apa inundațiilor, dar n-a făcut multă stricăciune, spune domnul Mihail, punând spre realizare roșii proaspete și frumoase chiar la poartă.

–Acesta este câștigul nostru și ne dorim ca el să fie cât mai sigur, afirmă doamna Zinovia.

Gospodina a avut în vedere ca factorii naturii să prezinte cât mai puține riscuri pentru hărnicia și truda oamenilor locali.

Soții Mihail și Zinovia Gortopan și-au unit destinele cu 33 de ani în urmă și le stă foarte bine alături pe banca de la poartă, sub tufa mare de trandafiri roșii, împreună cu scumpul nepoțel.

Vasile Carlașciuc

„Libertatea Cuvântului” – http://www.lyberti.com

Rubrică realizată de Sergiu BARBUȚA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s