Locuitorii comunei Mămăliga protestează împotriva alipirii Comunității Teritorial Unite la macroraionul (districtul) Hotin

La începutul lunii iunie a.c., Ministerul dezvoltării comunităților și teritoriilor din Ucraina a publicat proiectul de hotărâre privind înlocuirea și comasarea raioanelor existente cu așa-numitele macroraioane (districte). Potrivit proiectului guvernamental, în regiunea Cernăuți se preconizează să fie formate trei astfel de districte: Cernăuți, Storojineț și Hotin.

Noua etapă a reformei administrativ-teritoriale a stârnit indignarea locuitorilor Comunității Teritorial Unite Mămăliga, deoarece potrivit acestui proiect, comuna din care mai fac parte satele Bălcăuți, Dranița, Nesvoia, Stălinești și Podvirna, este alipită la districtul Hotin. Celelalte comunități din raionul Noua Suliță ar urma să fie încadrate în districtul Cernăuți.

Oamenii susțin că au fost luați prin surprindere, acuzând autoritățile centrale că acestea nu țin cont de doleanțele și interesele cetățenilor. 

Primarul localității, Arcadie Șova, și consilierii locali spun că cetățenii comunei sunt legați istoric de celelalte localități din raionul Noua Suliță, iar alipirea comunei la districtul Hotin nu ar aduce decât dezavantaje. Potrivit edilului, locuitorii Comunității Teritorial Unite Mămăliga sunt împotriva prevederilor proiectului cu privire la formarea macroraioanelor, fiindcă în timpul elaborării acestui act nu s-a ținut seama de o serie de factori precum infrastructura rutieră, specificul etnic şi cel geografic. În plus, Arcadie Șova este îngrijorat de faptul că odată cu alipirea comunei la districtul Hotin cetățenii din cele șase sate nu vor mai putea beneficia de regimul micului trafic de frontieră, iar primăria va pierde oportunitatea de a participa la activităţi din cadrul proiectelor transfrontaliere.

În legătură cu această situație, în numele locuitorilor, consilierilor locali și comitetului executiv, Primăria Mămăliga a pregătit o adresare către Rada Supremă.

Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s