Valori eterne „Sfinte, Binecredinciosule, Voievod Ștefan cel Mare, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi”…

Joi, 2 iulie 2020, enoriașii Bisericii „Sfântul Ștefan cel Mare” din Movila au sărbătorit Hramul acestui sfânt lăcaș din Protopopiatul raionului Herța.
Prăznuirea celor 516 ani de la trecerea în eternitate a marelui Domnitor a început cu oficierea slujbei Aghesmei și citirea Acatistului Sfântului. Apoi a urmat Sfânta Liturghie praznicală oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul raionului Herța – Protoiereul Pavel Dumitru, duhovnicul raionului Herța, Protoiereul Ioan Caraușu, și alți preoți din raioanele Herța și Noua Suliță, care au fost invitați și întâmpinați frumos de către preotul paroh Igor Andronachi.


După săvârșirea Sfintei Liturghii a urmat slujba specială de resfințire a Sfântului Altar, care fusese recent reparat. Stropind Altarul și Biserica, preoții împreună cu credincioșii prezenți  au ieșit afară unde au înconjurat lăcașul sfânt, cântând și slăvindu-l pe „prietenul lui Dumnezeu”, pe Sfântul voievod Ștefan, unde în timpul înconjurului au fost citite patru Evanghelii corespunzătoare zilei de hram.


A urmat apoi predica rostită de către Protoiereul Ioan Caraușu, duhovnicul raionului Herța, care a vorbit despre viața Sfântă și curată a Sfântului Ștefan, precum și despre exemplul vieții lui pilduitoare pentru generația de astăzi. La sfârșit a luat cuvântul parohul Bisericii, preotul Igor Andronachi, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate și Sfântului Ștefan cel Mare, care mereu ne adună la rugăciune, apoi a mulțumit fiecărui preot în parte pentru dragostea și jertfa de a veni și a săvârși în comun Sfânta Liturghie. De asemenea, preotul  Igor Andronachi a ținut să le mulțumească tuturor celor prezenți și celor care au contribuit la organizarea frumoasei sărbători a Hramului  Bisericii. Sărbătoarea s-a încheiat cu o masă de praznic, organizată cu drag de către gospodinele satului Movila.

Text și fotografii de Alexandru TINCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s