
Sâmbătă, 15 noiembrie a.c., în orașul Cernăuți a avut loc o acțiune de facere a curățeniei la mormintele unor personalități marcante românești și nu numai, care își dorm somnul de veci în Cimitirul de la Horecea, astăzi așa-numitul, Cimitirul vechi al orașului.

Acțiunea „Să cinstim memoria înaintașilor” a fost organizată de Societatea Bibliotecarilor Bucovineni, în parteneriat cu Asociația sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt” din raionul Noua Suliță și Societatea Culturală „Valea Prutului”.
Voluntarii s-au înarmat cu greble, mături, topoare și au început salubrizarea teritoriului. Voluntarii spun că astfel vor să aducă un tribut personalităților care au contribuit la dezvoltarea și propagarea culturii românești. În total s-a reușit să se facă ordine la circa 30 de cripte. Printre ele se numără cripta familiei Popovici, (unde este înmormântat preotul și profesorul român Eusebie Popovici: un strălucitor teolog și un mare istoric al bisericii) și cripta familiei Maximovici, (unde odihnesc osemintele renumitului pictor și profesor Eugen Maximovici).
„A fost o zi productivă! În cadrul acțiunii „Să cinstim memoria înaintașilor” am reușit să facem ordine la circa 30 de morminte… Este important să nu uităm trecutul poporului nostru și să păstrăm vie memoria personalităților care au contribuit la dezvoltarea și propagarea culturii naționale.
Unele dintre aceste morminte nu arată deloc bine, pe când altele sunt complet distruse. Avem obligația morală să le îngrijim.

Mulțumim celor care au venit să dea o mână de ajutor, în special domnilor Vladimir Acatrini, Alexandru Muntean, Vadim Costân, Dragoș Olaru, Nicolae Costaș, Vasile și Marius Rauț.
Astfel de acțiuni ar trebui să se desfășoare în mod regulat. Totuși, ne-am așteptat ca la acțiune să participe mai mulți oameni. Deocamdată etnicii români din regiune nu au fost prea receptivi la un asemenea eveniment”, a scris Sergiu Barbuța, unul dintre organizatori, pe pagina sa de Facebook, adăugând că de acum înainte acțiuni de acest fel vor fi organizate în fiecare trimestru.

De asemenea, organizatorii le-au adus mulțumiri reprezentanților mass-media din regiunea Cernăuți – ziarului „Gazeta de Herța”, agenției BucPress, redacției românești din cadru postului UA Bucovina și portalului Euromedia Bucovina, care au susținut mediatic și informațional acest eveniment.
În Cimitirul vechi din Cernăuţi îşi au locul de veci personalități marcante ale neamului – scriitori, pictori, preoți, istorici, oameni politici sau membri ai Academiei.
Rubrică susţinută de Sergiu BARBUŢA