Locuitorii comunei Mămăliga i-au cerut guvernatorului S. Osaciuk să contribuie la alipirea comunității la raionul Cernăuți

Locuitorii comunei Mămăliga sunt nemulțumiți de decizia organelor supreme ale puterii de stat, care au hotărât fără a ține cont de voința celor șase localități din cadrul Consiliului local, includerea lor la noul raion format Nistru, cu centrul în orașul Chelmenți.
 Deși opinia cetățenilor a fost cu totul alta, ei și-au dorit de la bun început ca comuna Mămăliga să fie inclusă în componența raionului Cernăuți, așa cum s-a procedat și cu celelalte sate din fostul raion Noua Suliță, însă, autoritățile centrale n-au ținut cont de doleanțele locuitorilor, ci de decizia parlamentarilor din Rada Supremă. Acum, însă, cetățenii din comuna Mămăliga sunt gata să iasă în stradă, să plece la Kiev pentru a rezolva această problemă. 

 Pe data de 18 ianuarie, un grup de locuitori ai comunei Mămăliga au  sosit la Administrația Regională de Stat Cernăuți pentru a-i înmâna guvernatorului Serghii Osaciuk și președintelui Consiliului Regional Cernăuți, Oleksii Boiko, o adresare și pentru a-i solicita oficialilor susținere în rezolvarea acestei probleme.

 „Gazeta de Herța” reamintește că pe data de 15 ianuarie 2021 consilieri comunei Mămăliga au votat o Adresare către Președintele Ucrainei, Rada Supremă, Cabinetul de Miniștri și către Ministerul pentru dezvoltarea teritoriilor și comunităților în care se cere revizuirea hotărârii Radei Supreme a Ucrainei „Cu privire la crearea și lichidarea raioanelor” din 17 iulie 2020 și includerea Comunei Mămăliga în componența raionului Cernăuți.

În adresarea respectivă se arată că la includerea comunei Mămăliga în raionul Nistru nu au fost luați în considerare factorii istorici, economici și ecologici.

„Comuna Mămăliga este polietnică. Pe teritoriul ei locuiesc în pace și armonie oamenii de diferite naționalități. În șapte localități trăiesc compact vorbitori de limbă română și într-o localitate – vorbitori de limbă ucraineană. Luând în considerare structura polietnică a comunității noastre, ne propunem să construim un viitor comun cu celelalte comunități vecine din fostul raion Noua Suliță, de care ne leagă trecutul istoric, obiceiurile și tradițiile pe care le transmitem din generație în generație”, se menționează în adresare.

„Credem că procesul de descentralizare ar trebui să fie realizat în așa fel încât să satisfacă nevoile și interesele cetățenilor, cu luarea în considerare a opiniilor lor și dreptului de a avea propriile viziuni în ceea ce privește dezvoltarea teritoriilor. Locuitorii comunei Mămăliga sunt categoric împotriva includerii comunității în raionul Nistru, deoarece în viziunea lor dezvoltarea capacității noastre, a bunăstării și prosperității depinde de cooperarea cu comunitățile teritoriale care fac parte din raionul Cernăuți”, se mai arată în adresare.

Sergiu BARBUȚA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s