Trăim într-o societate în care obiceiurile se împrumută cu uşurinţă, în care brandurile globale dictează tendinţele, uniformizând preferinţele de consum, iar tehnologia apropie persoane şi comunităţi cu o uşurinţă de nemaipomenit.
În cadrul desfăşurării etapei teritoriale a Concursului „Roua cristalină” învingători în categoria mijlocie (11-14 ani) au devenit grupul de dansatori „Alunelul” – elevi ai Şcolii Medii Horbova, conducătoare artistică, doamna Iulia Ciobanu. Participanţii au prezentat dansul „Moştenite din bătrâni”. Acest dans este alcătuit dintr-un grup de fragmente ale dansurilor populare: „Alunelul”, „Şotcu”, „Coasa”, „Polca”, „Băsmăluţa”. Anume acest dans era dansat de către români toamna, după strângerea roadei. Se organiza o sărbătoare, la care participau toţi cei, care au muncit sârguincios pe ogoare. Românii se îmbrăcau în haine de sărbătoare, glumeau, serveau şi dansau de neoprit. Aveau o poftă de viaţă nemaipomenită.
Bogăţia mişcărilor din dansul „Moştenite din bătrâni” este nemărginită. Aduce cu sine veselia, temperamentul şi energia ce caracterizează acest dans. Anume acest dans este o comoară cultivată din generaţie în generaţie, pe care o avem datorită străbunicilor noştri.
Dansul popular românesc, atât de variat ca stil, tempo şi ritm, este o manifestare plină de forţă şi vitalitate ce exprimă specificul, obiceiurile şi tradiţiile fiecărei regiuni în parte, reflectând trăirile, sufletul şi istoria noastră ca popor.
Elevii dansează cu cea mai mare plăcere dansul „Moştenite din bătrâni”, îl preţuiesc şi îl consideră o adevărată comoară.
Deci, după rezultatele etapei teritoriale, grupul de dansatori „Alunelul” sunt participanţi la etapa regională a Concursului „Roua cristalină”. Etapa regională se va petrece în formă online, în luna mai. Le dorim mult succes și nu uităm nicicând, că dansul, obiceiul, cultul este totul ce prezintă oamenii ca popor.
Inga ANDRONIC,pedagog-organizator al
Școlii Medii Horbova