Paștele Blajinilor. Tradiții și obiceiuri întru pomenirea celor plecaţi dintre noi

În fiecare an, la o săptămână după Duminica Învierii, credincioșii sărbătoresc Paștele Blajinilor, cunoscut și sub numele de Prohoadele sau Lunea Morților, pentru că se cinstește amintirea tuturor celor dragi care au plecat dintre noi.


În această zi trebuie să mergem în cimitir pentru a aprinde lumânări la mormintele celor care nu se mai află printre noi și pentru a da de pomană celor nevoiași. Este o tradiţie populară de care se ţine cont şi în această zi se merge la cimitir , la mormintele părinţilor, rudelor cu pomeni.


Preotul vine la morminte şi sfinţeşte aceste pomeni, care se împart, de obicei, copiilor, rudelor, prietenilor, dar, mai ales, oamenilor săraci. În niciun caz acest obicei nu este un pretext pentru chefuri sau mese copioase în cimitire.


La biserică se fac parastase pentru cei adormiţi, având în vedere că în ultima perioadă nu s-au făcut aceste slujbe, ci doar au fost pomeniţi în cântările Învierii Domnului.


Tradiţia populară spune că blajinii, oameni blânzi şi paşnici, incapabili de a face rău, s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Aceștia sunt anunţaţi că a sosit Paştele de oamenii care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte în timpul înroşitului sau la prepararea unor alimente rituale precum cozonaci și pască.


Chiar dacă este cunoscută ca o sărbătoare a celor trecuți în neființă, aceștia nu sunt singurii pomeniți de Paștele Blajinilor. Preoții citesc pomelnicele în biserică, după oficierea slujbei, putând întocmi și pomelnice personalizate, ceea ce înseamnă că se roagă pentru toți credincioșii aflați pe listă și îi binecuvântează.


Pentru a avea parte de sănătate și belșug în tot restul anului, trebuie să se ţină seama de anumite superstiții izvorâte din negura timpului, din moși strămoși. Nu e voie să coși, să speli haine și nici să bați covoare, pentru că zgomotul astfel produs îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii. Se spune că spiritele blajinilor intră în biserică la Sfânta Liturghie.


De asemenea, nu e voie să se vorbească de rău pe cei care s-au dus, chiar dacă nu aţi fost în relații tocmai bune cu aceștia, pentru că morții bârfiți pot aduce necazuri în casele oamenilor.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s