Pentru dreptate merită să lupți

Interviu cu dl Gheorghe Apetri, deputat al Consiliului Regional Cernăuți de legislaturie
III, IV. V, VI, șeful Ocolului
silvic Târnauca

Știm, că ați luptat ani de-a randul pentru dreptate cu șefii de la regiune, și, în sfarșit, ați învins, ce ne puteți comunica despre aceasta?

-Din anul 2014 pană în ziua de azi eu am fost nelegitim eliberat din postul de șef al ocolului silvic de 10 ori, și tot de atâtea ori am fost restabilit în funcție de diferite instanțe ale judecătoriilor: raionale, regionale și Curții Supreme de Justiție a Ucrainei. Am petrecut în total 95 de ședințe judiciare. Și în sfarșit am obținut victoria asupra fărădelegilor și din 02. 04.2021 am fost desemnat în postul de șef, așa că, putem spune, binele a învins răul. Pentru întreaga perioadă cat au durat judecățile, mi-a fost achitat salariul și atribuită vechimea de muncă.

-Care sunt actualele probleme ale gospodăriei silvice si cum credeți că ele pot fi soluționate?
In sistem se prevede o reorganizare și noi trebuie să fim pregătiți de realizarea ei. Este vorba de o majorare a terenurilor șilvice și alipirea lor într-o structură. Îmi pare rău că astăzi pe prim plan este exploatarea pădurilor prin tăieri și realizarea producției, iar pe plan secundar este ocrotirea naturii și restabilirea fondurilor silvice, pentru viitorul copiilor si nepoților noștri, ceia ce eu consider anormal. Poate guvernul Ucrainei în curand va schimba această tendință.

-Ne puteți spune și despre prețurile actuale pentru lemnele de foc?

-După preiscurantul de la începutul anului curent 1 metru cub de lemne de foc costă 818 grivne, adică prețul unui metru depozitat este de 572,6 grivne. Aceste este prețul lemnelor de foc în casa contabilității ocolului silvic, iar încărcatul și transportarea este pe contul propriu al clienților..

-Ce părere aveți despre decursul reformei administrative și a procesului de decentralizare în statul nostru?

-Această reformă de la bun început a luat o cale dreaptă, dar în ultimul timp șchiopăteză. Consider că în primul rând trebuiau făcute schimbări în Constituția Ucrainei și apoi continuată reforma. Spre exemplu, nu este legitimă desemnarea starostelor satelor, deorece aceștea sunt reprezentații comunităților locale și nu trebuie să fie numiți de primari, ci aleși de către locuitorii comunității. Atunci el într-adevăr este staroste al satului și răspunde față de locuitorii lui și de stat.
Era foarte covenabil dacă întregul raion Herța forma o singură comună în cadrul căreia mai ușor puteau fi rezolvate chestiunile financiare și sociale. Vreau să mă refer la situația satelor Târnauca și Probotești, doar fostul consili sătesc Târnauca a fost cel mai mare în raionul Herța, însă nu-l comparăm, spre exemplu, cu satul Horbova, care dispune de întreaga infrastructură necesară pentru o viață confortabilă (ambulatoriu me­dical, farmacie, scoală muzicală, cabinet stomatologic, magazine universale moderne, străzi iluminate ș.a), iar la noi nici punctul medical nu corespunde cerințelor actuale, fiind amplasat în sediul fostului consiliu sătesc, nu mai vorbim de altele. A fost comisă o greșeală cand satul a refuzat să se alipescă binevol de comuna Herța, perzand o sumă impunătore din subvențiile care urmau să fie alocate de către stat.

-Ce părere aveți despre situația actuală cu pandemia de COVD-19?

-În primul rand măsurile care au fost luate de la început au fost greșite. Atunci trebuiau izolați toți bolnavii și cei suspectați, dar aceasta cu părere de rau nu a fost făcut și numărul bolnavilor a crescut. În spitalul din Herța nici nu era amenajată secția de boli infecțioase, bolnavii noștri fiind transportați la Hliboca și Cernăuți. Atunci am avut o discuție cu guvernatorul regiunii și l-am convins că avem nevoie de o asemene secție. În al doile rand nu pot să trec cu vederea purtarea ușuratică a cetățenilor noștri si a funcționarilor de stat față de pandemie, în pofida tuturor restricțiile se petreceau nunți, cumetrii și alte adunari în grup. Sper că vacinarea deplină poate să puna capăt pandemiei. Folosindu-mă de ocazie, vreau să-i felicit pe toți cu ocazia sărbătorii Sfintelor Paști, dorindu-le sănătate, fericire și răbdare, cu încredere într-un viitor mai bun.

Interlocutor:
Viorel GHIBA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s