O zi prin care Eminescu e mai tânăr

Printre sutele de evenimente care au avut loc în viața românilor din regiunea Cernăuți în ultimele trei decenii, puține au fost de o asemenea anvergură ca cel din ziua de marți, 15 iunie 2021, zi în care îl plângem pe Eminescu, care ne-a părăsit în floarea vieții sale, ducând cu dânsul în Cer noianul de opere literare care ar fi strălucit cu siguranță pe bolta literaturii universale. Tot în această zi, aici, la noi la Cernăuți, Biserica îl pomenește pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Astfel, an de an, îmbinăm dubla rugăciune către Sfinții poporului nostru atât din calendarul bisericesc, cât și cel literar. Dar anul acesta, în zi de pomenire, am avut și un prilej de mare bucurie. Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” are un sediu ultramodern…

Florile neuitării Poetului
Ziua celei de a 132-a aniversări de la trecerea în veșnicie a Luceafărului literaturii române și universale Mihai Eminescu a debutat tradițional cu depunerea de coroane și flori la bustul Poetului din curtea casei lui Aron Pumnul. De aici liderii și reprezentanții societăților culturale românești din regiune, conducerea misiunii diplomatice din Cernăuți a statului Român, oaspeți dragi din România, au venit la statuia Luceafărului din centrul urbei.


De la monument toată lumea a venit la sediul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”. Și, desigur, chiar acei care nu l-au văzut de trei luni de când a fost închis pentru reabilitare nu l-au mai recunoscut. Datorită sponsorizării omului de afaceri din România Virgil Profeanu, președintele Asociației Programatice pentru Dezvoltare Durabilă din București, care a investit în cultura românească din nordul Bucovinei, românii de aici au un spațiu în care pot primi întâlniri măcar și la cel mai înalt nivel, dacă doriți chiar european și cu încredere spun acest lucru.


Cuvinte de profunde mulțumiri au fost adresate doamnei Irina-Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, fără care ar fi fost imposibilă atragerea acestei investiții de milioane în vechea capitală a Bucovinei istorice. Dumneaei a ținut sub control și a pus punctele pe „i”chiar în cele mai mici detalii ale desfășurării lucrărilor, dotării și mobilării spațiului, organizării evenimentului de inaugurare. A lucrat ca la ea acasă, au interesat-o și cele mai mici detalii de la bucătărie, având un spirit de gospodină și de organizator demn de toată lauda.


Această perioadă scurtă, dar așteptată trei decenii, înscrie o pagină aparte și în activitatea domnului Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”. Și crucea pe care a purtat-o el pe calea spre realizarea evenimentului nu a fost ușoară. Zi de zi, mai mult la Societate decât la serviciul de bază, du-te – vină din zori și până în noapte. Dar au trecut și acestea.


Nu poate fi trecut cu vederea nici domnul Titus Scripa, directorul firmei de construcție SRL „Romtisbud” din Cernăuți, care a realizat lucrările de reconstrucție și modernizare a sediului, a respectat termenele de realizare și calitatea lucrărilor.


Panglica tricoloră de pe ușă a fost tăiată solemn de Irina-Loredana Stănculescu, Virgil Profeanu și Vasile Bâcu.

„Se sfințește sediul acesta…”
Slujba de sfințire a fost oficiată de cucernicii părinți protopopi ai raioanelor Hliboca, Herța și Storojineț respectiv, Ioan Gorda, Pavel Dumitru și Vasile Covalciuc împreună cu stareța Mănăstirii Voroneț, dr. Gabriela Platon și preotul militar din Rădăuți, părintele Florin. Dar și aici a impresionat domnul Virgil Profeanu. Fiind absolvent al facultății de teologie, ne-a demonstrat și măiestria interpretativă a cântărilor bisericești.
După sfințire s-au înălțat rugăciuni de pomenire a celuia care a fost Mihai Eminescu și a membrilor fondatori ai Societății care poartă numele Poetului, dar nu mai sunt azi printre noi. Cu toții sperăm că ne văd de acolo, de sus. Și sunt convins că mult s-ar fi bucurat acei oameni de cultură care au turnat temelia Societății: Grigore Bostan, Mircea Lutic, Dumitru Covalciuc, pedagogii Vasile Bizovi, Vasile Tovarnițchi și mulți alții.
După cuvintele de salut ale oaspeților din România, Vasile Bâcu, președintele SCLRB „Mihai Eminescu”, a adus mulțumiri și a înmânat Diplome de Membri de onoare asociați ai Societății „Mihai Eminescu”. De acest titlu s-au învrednicit Consulatul General al României la Cernăuți, Asociația Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București, Sfânta Mănăstire Voroneț și Sfânta Mănăstire Putna.

Spectacol folcloric de înaltă ținută
Cei prezenți la sărbătoare s-au bucurat și de un spectacol folcloric regizat și prezentat de Iurie Levcic, directorul ansamblului „Perla” și al Școlii populare de artă „Ciprian Porumbescu”, discipolii căreia au impresionat încă odată publicul. Tradițional a început corul „Dragoș Vodă” (dirijor Dumitru Caulea), ansamblul „Urmașii lui Ștefan” din Mahala, condus de Elena Nandriș, ansamblul „Izvoraș” din Ropcea (conducătoare Victoria Costinean), orchestra „Mărțișor” din Voloca, condusă de Gheorghe Gostiuc. O surpriză deosebită a fost prezența interpretei Angelica Flutur din România. Și aici o nouă surpriză a omului de afaceri Virgil Profeanu – un recital din lirica eminesciană!


A fost demarat un nou proiect
În cadrul solemnităților de inaugurare a sediului reabilitat al SCLRB „Mihai Eminescu” a fost semnat contractul de demarare, avizare și autorizare a procesului de renovare a Casei Memoriale „Aron Pumnul” din Cernăuți.
Contractul respectiv a fost semnat, în prezența Consulului General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, de academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Fundației „Casa Limbii Române” din Cernăuți (asociație responsabilă de proiect), Virgil Profeanu, președintele Asociației Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București (din partea sponsorilor din România) și Titus Scripa, directorul firmei de construcție SRL „Romtisbud” din Cernăuți, care va realiza lucrările de renovare a Casei Memoriale „Aron Pumnul”.
După cum am mai scris anterior, cheltuielile vor fi suportate de omul de afaceri George Brăiloiu
După obținerea autorizațiilor, proiectul va fi implementat. Părțile au promis că se vor strădui să inaugureze edificiul renovat peste un an.

Nicolae ȘAPCĂ,
vicepreședinte al SCLRB „Mihai Eminescu”
Fotografii de Mihai GROSU și Nicolae HAUCA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s