„Ukrpoşta” continuă să distribuie pensiile şi plăţile sociale

Declaraţiile Fondului de pensii al Ucrainei despre trecerea obligatorie la plătirea pensiei numai prin bancă au provocat o mare rezonanţă. Nu toţi oamenii în vârstă au deprinderi de a se folosi de card, nemaivorbind şi de faptul că nu în toate localităţile săteşti sunt bancomate.
La 30 aprilie, Primul ministru al Ucrainei, Denys Şmygal, a declarat că trecerea obligatorie la distribuirea pensiei numai prin bănci nu va fi. Primirea pensiei şi plăţilor sociale trebuie să fie confortabilă pentru pensionari, iar primirea pensiei cu ajutorul cardului este un drept, dar nu o îndatorire obligatorie a pensionarului, a specificat Premierul.
Declaraţia Primului ministru a impus modificările de rigoare la hotărârea anterioară, care au fost oficializate pe site-ul Cabinetului de Miniştri la 2 iunie. A fost pus punctul pe „i” în istoria cu trecerea obligatorie a deservirii pensionarilor numai în bănci. Până în anul 2023 „Ukrpoşta” se va preocupa de distribuirea pensiilor. „Însuşi pensionarul decide modul convenabil de primire a pensiei: ori la bancă, ori la oficiile poştale. Şi nimeni nu are dreptul să-i impună să facă o opţiune nu în folosul său”, a comentat modificările la hotărârea Cabinetului de Miniştri directorul general al Întreprinderii „Ukrpoşta”, Igor Smileanski.

De ce a fost anulată trecerea obligatorie la transferarea pensiei pe card?
Ministrul Politicii Sociale şi Fondul de pensii al Ucrainei au abordat nu o dată chestiunea despre necesitatea trecerii plătirii pensiei şi plăţilor sociale prin sistemul bancar. Susţine această decizie şi „Ukrpoşta”, dar cu o condiţie – trecerea trebuie făcută treptat, iar obţinerea banilor nu trebuie să le creeze probleme pensionarilor. În prezent „Ukrpoşta” deserveşte la domiciliu 3,5 milioane de pensionari. Statul a luat asupra sa cheltuielile pentru distribuirea pensiilor. Iar trecerea la serviciile bancare îi impune pe pensionari ca ei să aibă grijă unde şi când să ridice banii cu ajutorul cardului. Nu este o problemă simplă, deoarece din circa 27 mii de localităţi din Ucraina bancomate sunt numai în 4,3 la sută din ele. O mare parte dintre pensionari locuiesc la sate, unde infrastructura bancară lipseşte. Dacă plătirea pensiilor se va face numai prin sistemul bancar, oamenii, pur şi simplu, nu vor avea posibilitate să se folosească de ele la timp.


Lipsa accesului la terminale şi bancomate a fost cauza principală care a îndepărtat în timp trecerea la cardul bancar. În esenţă, „Ukrpoşta” este unica companie care le poate garanta pensionarilor din localităţile rurale primirea la timp a pensiei. Hotărârea în vigoare prevede schimbarea condiţiilor de primire a pensiilor în anul 2023, iar până atunci de distribuirea pensiilor se va ocupa „Ukrpoşta”.

Cum trebuie să procedeze pensionarii, care doresc să revină la serviciile oficiilor poştale?
Cu câteva luni înainte de luarea hotărârii definitive referitoare la modul de plătire a pensiilor, Fondul de pensii le-a recomandat pensionarilor să deschidă conturi în bănci pentru a primi pensiile. Dacă această formă este incomodă pentru unii pensionari, ei pot solicita din nou serviciile propuse de „Ukrpoşta”. Cererea respectivă către organul Fondului de pensii al Ucrainei poate fi depusă personal sau expediată prin poştă.


Nici Fondul de pensii şi nici direcţiile de asistenţă socială nu au dreptul să-i refuze pensionarului de a primi pensia la oficiul poştal. Mai mult decât atât, asemenea acţiuni ale funcţionarilor pot fi calificate ca abuz de situaţia de serviciu, iar pentru aceasta Codul Penal prevede tragere la răspundere. Prin urmare, dacă colaboratorii Fondului de pensii sau direcţiilor de asistenţă socială în timpul consultărilor îl impun pe pensionar să-şi deschidă cont în bancă, este o manipulare. Funcţionează „linia fierbinte” a Întreprinderii „Ukrpoşta” şi pensionarii se pot adresa în caz dacă li s-a refuzat să revină la serviciile oficiilor poştale de distribuire a pensiei la domiciliu. Cererea respectivă poate fi făcută la numărul de telefon +38 (044) 354-52-73 sau expediată pe adresa electronică pv@ukrposhta.ua.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s