


Cred că fiecare dintre noi, încă din copilărie, poartă în imaginea sa acel tablou magic al Sărbătorilor de iarnă, care rămâne întipărit în minte şi în suflet pentru totdeauna. Crăciunul, Anul Nou – timp al bucuriilor, al păcii şi al liniştii sufleteşti. Este o perioadă în care trebuie să primim şi să dăruim multă iubire şi căldură sufletească, să fim un pic mai buni. Aceste sărbători ne fac să credem în minuni, în puterea divină și, de ce nu, să-l așteptăm ca odinioară pe Moș Crăciun. Chiar dacă aproape oriunde în lume putem sărbători şi privi bradul împodobit, parcă nicăieri nu este ca acasă. Este cea mai specială perioadă din an, încărcată de numeroase tradiții și obiceiuri, pe care oamenii încă le păstrează cu mult drag, răspândindu-le mai departe următoarelor generații.
Satul Culiceni întotdeauna s-a mândrit cu copiii săi talentați și tineretul creativ care în fiecare an prin colindele şi urăturile lor frumoase ne fac spiritul sărbătorilor prezent din ce în ce mai puternic, împărtășind cu emoție valorile tradiționale care nu s-au pierdut. Chiar dacă anul acesta a fost complicat și ne-a adus multe încercări, magia creată de tinerii colindători, urători şi semănători ne-a făcut să uităm într-un moment de toate și să ne bucurăm cu toții că suntem alături de cei dragi. La fel, un farmec nemaipomenit au creat costumele frumoase și împodobite, care demonstrau toată stăruința depusă pentru a aduce spiritul sărbătorii la fiecare casă. Cu o deosebită plăcere gospodarii satului au primit Steaua, Pluguşorul, Căiuţii, Ursul şi semănătorii. Obiceiuri frumoase care dau dovadă în fiecare an că satul este viu atâta timp, cât vor fi păstrate aceste frumoase tradiții. Vom fi bogaţi cât va mai răsuna colinda în curţile noastre, cât mai are cine da din zurgălăi şi cât mai are cine să ne ureze un An Nou fericit.
Într-adevăr, sărbătorile ne unesc… Există un farmec în timp și spațiu, care face ca fiecare sărbătoare în parte să fie magică. Acest farmec face ca noi, indiferent de distanțe, de religie, de obiceiuri, să ne apropiem și să ne aducem aminte că suntem oameni și că avem nevoie unii de alții. Acest farmec face ca tradițiile să nu se piardă, ca bucuriile autentice să se transmită din generație în generație. Cu toate că lucrurile se schimbă în timp, spiritul Sărbătorilor de iarnă rămâne în continuare în sufletul și în amintirea noastră ca fiind simbolul copilăriei, al familiei și al iubirii.
Tatiana GHEORGHIU,
șefa Bibliotecii din Culiceni