Societatea Publică „Valea Prutului” – raport de activitate pentru anul 2021

Societatea Publică „Valea Prutului” este o organizație tânără, înființată de un grup de români din regiunea Cernăuți, pasionați de păstrarea tradițiilor strămoșești, promovarea și susținerea limbii române, valorificarea trecutului istoric și a patrimoniului cultural.

Pe parcursul anului 2021 societatea a organizat, o serie de evenimente și activități comemorative, unele în comun cu Asociația „Ștefan cel Mare și Sfânt” și Societatea Bibliotecarilor Bucovinei, dedicate moștenirii culturale, istorice și spirituale a românilor din ținut. Membrii organizației au publicat pe paginile ziarului „Gazeta de Herţa”, dar și în alte surse de informare, inclusiv pe portalul  „Valea Prutului”, diverse materiale și articole legate de cercetarea trecutului strămoșesc, istoria plaiului natal, a personalităților locului, promovarea și conservarea culturii naționale.

La inițiativa Societății Publice „Valea Prutului” în 2021 a fost lansat proiectul „Digitali-za-rea amintirilor”. Acesta are drept scop promovarea culturii naționale prin colectarea, digitalizarea și restaurarea fotografiilor vechi din satele românofone ale ținutului Hotin (nordul Basarabiei, regiunea Cernăuți). Inițiativa a luat naștere din pasiunea față de trecut și rădăcinile noastre, precum și din dorința de a conserva și promova patrimoniul fotografic local.

Fototeca poate fi accesată pe acest link: bit.ly/38wfW76

De asemenea, societatea a continuat să dezvolte postul online Radio Folclor Moldovenesc (Cernăuți), care transmite 24 de ore din 24 muzică populară și tradițională românească din zonele folclorice – Moldova, Bucovina și Basarabia.

În pofida pandemiei COVID-19, ne vom strădui, alături de celelalte societăți culturale, să organizăm și în următorii ani activități legate de promovarea valorilor culturale și spirituale ale comunității românești din ținut.

Sergiu BARBUȚA, președintele Societății Publice „Valea Prutului”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s