120 de ani de la naşterea academicianului Teodor Bordeianu, originardin Marşinţi

Inginerul agronom Teodor Bordeianu, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 16 februarie 1902, la Marșinți, Ţinutul Hotinului.

Absolvent al Şcolii Superioare de Agricultură de la Herăstrău (1921-1925), şi-a continuat specializarea în pomicultură, legumicultură şi industrializarea fructelor la Berlin, unde şi-a susţinut şi doctoratul (1927), potrivit dicţionarului „Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003). În 1939 a obţinut titlul de doctor docent. Profesor la Facultatea de Agricultură din Bucureşti (1941-1958). A fost autorul primului curs de pomicultură din ţara noastră şi primul director al Institutului de Cercetări pentru Pomicultură din România.

Şi-a adus contribuţia la înfiinţarea şi organizarea primelor staţiuni experimentale pomicole de la Bistriţa, Voineşti-Argeş (1952) şi Cluj (1953), la înfiinţarea colecţiilor pomologice şi a parcelelor experimentale. În cadrul Academiei Române a organizat un colectiv de cercetare, cu ajutorul căruia, în colaborare cu staţiunile experimentale pomicole, catedrele de pomicultură de la institutele agronomice şi cu alţi specialişti, a efectuat pentru prima dată studiul principalelor bazine pomicole din România.

În cei 40 de ani de activitate ştiinţifică a scris peste 400 de tratate, monografii, cursuri, broşuri, articole şi studii, care au avut un rol însemnat în formarea specialiştilor şi în organizarea producţiei pomicole din România. S-a numărat printre fondatorii revistei de ştiinţă şi practică agricolă „Grădina, via şi livada”, devenită mai târziu „Producţia vegetală. Horticultura”, şi a făcut parte din comitetul de redacţie al revistei „Revue roumaine de biologie. Serie botanique”. Membru al Academiei Române (corespondent, din 2 iul. 1955, apoi titular, din 21 mart. 1963).

A murit la Bucureşti, la 19 martie 1969.

Sergiu BARBUȚA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s