De Ziua mondială a muzeelor și a cămășii brodate 

Sunt două evenimente, altădată le-aș fi spus sărbători, dar bucuria lor e umbrită de tragedia prin care trecem acum. 

Anual, în a doua decadă a lunii lui Florar, avem aceste sărbători apropiate una de alta. 18 mai este declarată Ziua mondială a muzeelor, iar a treia joi a acestei ultime luni de primăvară este Ziua cămășii brodate. 

Ne mândrim cu muzeele din ținutul nostru. Avem multe și diferite. 

La Cupca, în incinta actualului liceu se află Muzeul istoric al satului, dotat cu multe și interesante exponate, dar și cărți, documente, fotografii, mape cu materiale despre oameni iluștri, evenimente deosebite. O cameră aparte este cea etnografică – cu costume naționale, tablouri, icoane, prosoape, unelte gospodărești, blide, alte obiecte vechi pe care le adunăm și le păstrăm aici. 

Toţi cunosc faptul că la Pătrăuții de Jos, satul meu de baștină, există de mulți ani un muzeu etnografic de mare valoare, de care are grijă profesorul, etnograful și folcloristul Valeriu Zmoșu, autorul monografiei folclorice a satului. Anume prin străduinţa domniei sale au fost adunate multe exponate, semnificative zonei respective. 

Acum la Pătrăuții de Jos, grație efortului depus de dl Laurențiu Dragomir, directorul Asociației Protecția Patrimoniului din București, dar și cu sprijinul familiei Clioț, în deosebi al doamnei Natalia Clioț-Balan, care este și directoarea actualei Case-muzeu, va fi dată în exploatare în curând această casă veche, specifică localității noastre. Este un model de case vechi de pe timpuri și va găzdui și obiecte vechi ce aparțineau gospodarilor pătrăuceni din vremuri de altă dată. De fapt, la Pătrăuții de Jos se mai păstrează câteva case din vechime. 

Ne mândrim cu faptul că pe teritoriul ocolului silvic al satului, se păstrează casa în care a poposit în 1942 regele Mihai al României. 

În final aș vrea să adaog că am acasă două camere-muzeu la care țin mult și păstrez obiecte vechi ce au aparținut familiei mele. 

În ceea ce privește Ziua cămăşii brodate, vreau să spun că mă bucur mult de această sărbătoare. Îi îndemn în permanență pe toți elevii, colegii de serviciu de la Liceul din Cupca să aibă grijă de costumația atât în stil românesc, cât și în stil ucrainean. Mai ales că cea cusută în stil ucrainean a fost inițiată în Bucovina noastră. 

Deși nu pot veni ca în alți ani la școală, îmbrăcați în costume sau cămăși brodate, elevii noștri au pregătit anul acesta fotografii, înregistrări video în haine naționale românești și ucrainene, recitând versuri în ambele limbi despre pace, libertate, copilărie fericită, soare și cer senin. 

De asemenea, în toată această perioadă au pregătit desene, compoziții, momente literare dedicate păcii, copilăriei, viselor fericite la care speră. 

Să dea Bunul Dumnezeu ca pacea mult dorită de cei mari și de cei mici să revină cât de curând pe mult pătimitul nostru pământ, să putem sărbători așa cum ne dorim și Ziua muzeelor, și Ziua cămășii brodate, și toate celelalte sărbători de care am dorit atât de mult. Doamne ajută! 

Eleonora SCHIPOR, profesoară superioară la Liceul din Cupca 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s