Sfântul Apostol Pavel ne învăța: „Stați neclintiți în ceea ce ați primit și să nu vă abateți cumva de la dreapta credință” (Evr. XI,1). 21 mai 2022 – zi de bucurie pentru toți creștinii ortodocși din Ținutul Herța când sunt omagiați conform stilului nou Sfinții Mari Împărați întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena.

Cercetând istoria primelor veacuri creștine, constatăm că multă vreme unitatea credinței s-a păstrat desăvârșită. Primind porunca de a învăța și boteza popoarele pământului, Apostolii au răspândit adevărul Evangheliei pretutindeni.
Credincioșii Bisericii vechi veneau din semințiile și din stările sociale cele mai diferite, dar au fost uniți în adevărurile ce le mărturiseau, în felul de a-L iubi pe Dumnezeu, în ascultarea de aceeași autoritate – Biserica. Credința se ascunde foarte mult în faptele noastre – fapte care ar trebui să aibă în conținutul lor inteligența, înțelepciunea. Nici nu este nevoie să spunem ce facem în ceea ce privește credința.

Omul credincios, în primul rând, împărtășește o stare, o stare pe care am vrea să ne-o asimilăm, să o luăm în inima noastră.
Biserica din Buda Mare cu hramul Adormirea Maicii Domnului ne-a chemat în acea zi ca o mamă preabună, ca să ne arate acea minune, să ne umple inimile de bucurie și mângâiere. Iar prilej fericit pentru aceasta este sfințirea bisericii după reparație și a Sfintei Mese din Altar.

Un factor important la pregătirea evenimentului l-au constituit copiii de la școala locală, îndrumați de profesoara Vera Chilaru, care au venit cu flori, deoarece ei însuși, după cum știm, sunt florile vieții noastre.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Meletie, Mitropolitul Cernăuților și al Bucovinei, arhiereul ortodox al Cernăuților, nordului Bucovinei, nordului Basarabiei și al Ținutului Herța, împreună cu un sobor din 23 d e p reoți, v eniți d in d iferite l ocalități: Cernăuți, Herța, Hliboca, Storojineț.
Cei prezenți la Sfânta Liturghie au avut ocazia să se închine Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Crasna – ocrotitoarea și mângâietoarea creștinilor.
Cuvântul de învățătură l-a rostit cu multă evlavie preotul-paroh Dumitru Gavriloaie de la Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Pătrăuții de Jos.
După terminarea Sfintei Liturghii, ÎPS Meletie, împreună cu soborul de preoți, a înconjurat biserica, cu podoabe și icoane, citindu-se fragmente din Sfânta Evanghelie.

Mitropolitul Meletie le-a mulțumit la toți pentru grija ce o au față de Biserică, o ascultă, ajutând-o mereu să-și împlinească misiunea sa creștină. Preotului paroh, consiliului, binefăcătorilor, enoriașilor activi li s-au înmânat diplome cu Binecuvântare Arhierească din partea Mitropoliei. Cu binecuvântarea Preafericitului Onufrie, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, iereului Gh. Motrescu i s-a acordat gradul de protoiereu. ÎPS Meletie i-a felicitat pe toți acei care poartă numele Constantin și Elena. O surpriză specială a fost oferită Protoiereului Constantin Apachiță, parohul Bisericii Nașterea Maicii Domnului din Mogoșești, și iereului Constantin Apachiță, părinte duhovnicesc la Poieni Bucovina, cărora li s-a înmânat Crucea de Aur a Mitropoliei Bucovinei, pentru stăruință și ascultare întru slava Sfintei Credințe. Vrednici sunt!
Text și fotografii de Vasile LUNCAȘU,
s. Mogoșești, Ținutul Herța