(La 28 august, preotul Mihai Păduraru va împlini 75 de ani)
S-a născut în satul Mihoreni, într-o familie de creştini ortodocşi, Maria şi Vasile Păduraru. Din copilărie, părinţii i-au altoit dragostea şi frica de Dumnezeu. La Mihoreni a învăţat 8 clase, apoi la ŞM Mogoşeşti. După clasa a 9-a a părăsit şcoala şi a plecat la muncă într-un sovhoz din regiunea Herson.

Peste un an s-a întors la baştină şi a fost înrolat în armată într-o unitate de construcţii lângă Moscova, apoi în Ural. În perioada anilor 1970-1971 a lucrat în regiunea Kiev.
Aşa, probabil, i-a fost soarta, ca să facă cunoştinţă cu o fată pe nume Viorica din Târnauca. Cu traiul s-au aranjat la Târnauca, unde locuiesc cu dragoste şi armonie 51 de ani. Împreună cu soţia au crescut şi au educat şapte copii, e bunel la zece nepoţi. Fiecare dintre copii şi-au aranjat viaţa după plac. Pe acele timpuri frecventa regulat Bisericile din Culiceni, Proboteşti, Movila, Horbova, Mihoreni. Învăţa rugăciuni pe de rost, repeta Crezul – simbolul credinţei, se străduia să-i fie gândul mai mult la Dumnezeu. A luptat toată viaţa pentru Biserică (mai ales pe timpul regimului comunist).
Aşa i-a fost soarta, căci îndreptarea pentru preoţie i-a dat regretatul blagocin al raionului Herţa, Vasile Disari. În anul 1991 a fost hirotonit diacon la Noua Suliţă. A fost apoi preot la Cernăuţi, în Catedrala Sfânta Treime. A slujit la Stăneşti, în Biserica Sf. Cuvioasa Parascheva, apoi la Mihoreni (un an şi jumătate).
În anul 1993 a venit la Biserica din Culiceni, 23 de ani a slujit la Lunca. În anul 1995 a lăsat serviciul divin la Mihoreni. În prezent nu mai slujeşte, dar oamenii îl stimează, vin la dumnealui după sfaturi. Căci aşa e viaţa, cu legile ei, şi noi uneori nu ne dăm seama de ceea ce facem, de multe ori greşim în faţa Lui Dumnezeu. El a trecut prin multe greutăţi, dar credinţa în Dumnezeu l-a salvat de la toate.
Vorbind cu dumnealui, l-am întrebat de unde vine darul poeziei duhovniceşti. Răspunsul a fost ferm: primele versuri le-a scris în anii adolescenţei, erau nişte versuri de dragoste. Prin anii 2000 a început să scrie poezii duhovniceşti. În prezent are deja pregătite vreo 50 de poezii.
În anul 2017, la Herţa vede lumina tiparului cartea „Comorile credinţei”, unde sunt incluse 50 de poezii cu tematică creştină.
Cu ocazia celor 75 de ani, îi dorim preotului Mihai Păduraru multă Sănătate, Dragoste şi Sprijin de la Dumnezeu în totul ce face.
La mulţi ani, Părinte!
Viorel GHIBA
În imagine: părintele Mihai împreună cu soţia Viorica.