La Crasna lui Ilie Motrescu

Am revenit din nou la Crasna lui Ilie Motrescu. De data aceasta iarăși pe o vreme ploioasă. Cu vreo zece ani în urmă tot pe o vreme ca asta mai fusesem la liceul, pe atunci gimnaziul de aici. Ce-i drept am mai fost în acești ani, uneori pe vreme mai însorită, alteori mai mohorâtă.

Pentru mine Crasna și luna august deja de mulți ani se asociază cu numele poetului Ilie Motrescu. Mergând spre Crasna, dar și uneori pe alte drumuri, mereu îmi revine în minte un crâmpei dintr-o poezie de-a poetului Ilie Motrescu, din volumul „Cântarea Carpaților”: „Drumul se-ntinde,/ Zarea-l cuprinde,/ Până departe,/ În vârfuri de munți,/ Jos la izvoare,/ Cade-n răcoare,/ Tainic se zbate,/ Apa sub punți…”.

De data aceasta doamna Mariana David, neobosita secretară a acestui liceu, ne-a invitat din nou. Am venit de la Pătrăuții de Jos, însoțită de doamna Elena Clioț, activistă pe tărâmul culturii satului nostru.

Cu o amabilitate specifică doar crăsnenilor, dar în special, membrilor familiei Motrescu, la poarta liceului, ne întâmpină dl Vasile Popescu, nepotul poetului, fiul regretatei doamne Maria Motrescu-Popescu, sora mai mare a poetului. Apare imediat, mereu grăbită și harnică ca o furnică, neobosita și simpatica Mariana David care ne întâmpină și ne poftește în cancelaria liceului. Servesc o cafea, or, vremea ploioasă a adus și puțină răceală afară, și cafeaua fierbinte îmi face bine. Apare și doamna directoare Larisa Bruja, în frumoase haine naționale. Pe culoar elevi în haine naționale, profesori, rude de ale poetului se salută respectuos cu noi.

Cu pâine și sare pe un prosop brodat sunt întâmpinați oaspeții de la Cernăuți, în frunte cu doamna Consul General Irina Loredana Stănculescu, însoțită de redactorii de la Zorile Bucovinei, Nicolae și Felicia Toma, dl Vitalie Zâgrea, președintele Ligii Tineretului „Junimea” din regiunea Cernăuți, redactor la Postul de radio Ucraina Internațional. De la Hliboca au sosit și soții Marina și Nicolae Șapcă, doamna Marina fiind chiar originară din această localitate de munte, iar dl Nicolae Șapcă, ziarist, redactor-șef al săptămânalului „Monitorul Bucovinean”, vicepreședinte al SCLRB „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți. Sunt veniți din România directorii adjuncți ai Liceului tehnologic „Ștefan cel Mare” din Cajvana, domnii Marius Crăciun și Iulian Ciotu. Liceul respectiv este de câțiva ani buni înfrățit cu Liceul din Crasna.

Poftindu-ne sus la etaj, ajungem la ușa muzeului. Panglica de la inaugurare este tăiată de doamna Irina Loredana Stănculescu și de doamna directoare. Intrăm în camera amenajată în stil popular. Este, de fapt, un muzeu etnografic. Pe pereți sunt afișate banerele dedicate poetului pe care încă anul trecut dl Laurențiu Dragomir, directorul Asociației Protecția Patrimoniului din București, le-a oferit cadou, liceului respectiv. Sunt și expoziții de cărți, documente și manuscrise, portrete, ziare dedicate poetului crăsnean. Vedem și multe obiecte de uz casnic, costume vechi, fotografii, unelte de muncă de pe vremuri. Totul e frumos aranjat și bine amenajat.

Mă bucur să-l revăd pe fratele mai mare al poetului Constantin (Tatinuț) Motrescu. Împovărat de ani, îmi spune mai târziu că are deja 88 la număr, cu emoții, privește cu lacrimi în ochi la toți cei prezenți în incinta muzeului. Tot aici se află preotul Bisericii Acoperământul Maicii Domnului, Vasile Paulencu, primarul comunei Crasna, dl Ștefan Dragun, directorul Liceului din satul Iordănești, Vasile Ioneț, rude de ale poetului, profesori, elevi, săteni.

 Moderatoarea manifestării în cauză este chiar doamna directoare a Liceului, Larisa Bruja. După un scurt cuvânt de introducere și prezentarea oaspeților, elevii liceului, în originale costume naționale, ne prezintă pe scurt biografia poetului, recită poezii din culegerile „Cântarea Carpaților” și „Hora vieții”, interpretează câteva cântece patriotice, cântă la vioară și trompetă.

Vorbitorii menționează în primul rând figura proeminentă a marelui poet crăsnean, martirul neamului nostru, Ilie Motrescu, se referă la evenimentul în cauză, vorbesc despre importanța lui, despre rolul muzeului, aducând mulțumiri organizatorilor și tuturor celor care au contribuit.

Ne lipsește mult dl Laurențiu Dragomir, care din motive obiective, n-a putut fi prezent, dar a făcut atâtea lucruri pentru Crasna și crăsneni, în special pentru a păstra vie memoria poetului Ilie Motrescu, dar și a fraților și surorii lor. Ne-am fi bucurat mult, dacă ar fi fost prezent în mijlocul nostru.    

Domnii Vitalie Zâgrea și Nicolae Șapcă au oferit, după ce au spus frumoase cuvinte de laudă pentru Crasna și crăsneni, care păstrează vie memoria marilor lor înaintași, câteva numere ale revistelor  „Recreația Mare” și „Prichindeii”, pe care le editează cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Din partea mea am oferit un set de ziare pentru muzeu, unde am publicat diferite articole despre poetul crăsnean llie Motrescu, dar și despre prezentările de carte, manifestările omagiale, la care am participat, pe care le-am organizat și noi, pe parcursul acestor ani. Am adus sincere mulțumiri tuturor acelor ziare, redactorilor, indiferent apar tipărite sau online, care mi-au publicat materialele mele, dar și altor autori despre poetul Ilie Motrescu: „Zorile Bucovinei”, „Concordia”, „Libertatea Cuvântului”, „Gazeta de Herța”, „Monitorul Bucovinean”, ceva mai înainte „Arcașul” și „Plai Românesc”, cele raionale, cele în limba ucraineană, am vorbit și despre cărțile dedicate lui Ilie Motrescu, cele ale lui pe care le-am redactat și scos de sub tipar de-a lungul anilor.

O surpriză  pentru toți cei prezenți a făcut nepotul poetului dl Vasile Popescu. Prezentând de pe o casetă, înregistrată și păstrată ca prin minune, la Crasna prin anii 60 ai secolului trecut, cu vocea poetului, care la o nuntă din  Crasna a recitat poezia sa  „Lui Barbu Lăutaru”, poezie ce a fost publicată în volumul  „Hora Vieții” de  regretatul său prieten și coleg de la „Zorile Bucovinei”, Ion Țâbuleac.

Preoții bisericii locale au oficiat un mic parastas în memoria poetului crăsnean, a membrilor familiei sale,  a fostului primar, Victor Pădure,  a fostului președinte  al Consiliului județean Suceava, Mihai Grozavu, care a contribuit la construirea liceului respectiv.

Cu mari emoții mulțumește celor prezenți fratele poetului, dl Constantin (Tatinuț) Motrescu. Cu lacrimi de recunoștință.

 Spre final, de mine s-a apropiat un tânăr și mi-a spus că îl cheamă Ilie Motrescu și că vrea să își facă o fotografie cu mine personal. Am rămas plăcut surprinsă.

 Am servit cu toți în sala de mese bucate de post, căci a fost ziua de vineri, cu pește gustos și sarmale la fel de gustoase. Am închinat câte un pahar cu vin și i-am pomenit pe toți acei crăsneni care merită pomeniți.

Aici aș fi vrut să închei. Sper că de acolo, de sus, poetul Ilie Motrescu ne-a privit azi. Alături de el, bunii săi părinți Ion și Ana Motrescu, frații Vasile, George, Ștefan, Nicolae și unica lor soră, Maria. Ei toți acum se află pe un alt tărâm, dar cred că s-au bucurat de acolo de unde se află, că pe acest meleag străbun, fie chiar și în aceste zile complicate, nu sunt dați uitării.

Un cuvânt de mulțumire aș vrea să aduc celor doi frați, aflați în viață, Constantin (Tatinuț)  din Crasna și Grigore din Basarabia. Să le doresc sănătate și să păstreze vie mereu amintirea celor plecați pe un alt tărâm.

Tuturor organizatorilor, sponsorilor, celor care au dat o mână de ajutor, în special domnilor Dumitru Gherman, Ștefan Istrati, Dumitru Iliuț, Maria Istrati, soții Maria și Ștefan Schipor, Elena Motrescu, soții Mariana și Petru David, întreg colectivul pedagogic al liceului, tuturor rudelor poetului, profesorilor, tinerilor, elevilor, celor care păstrează vie memoria poetului, vreau să le aduc un cuvânt de mulțumire, să le doresc pace, sănătate și să țină sus făclia dragostei de neam, așa cum știu să o facă crăsnenii. Doamne ajută!

Eleonora SCHIPOR

P.S. Spre drumul central, când ieșim, ne conduce și ne mulțumește dl Vasile Popescu, iar unul din feciorii săi îşi amintește cum venea cu ani în urmă cu bunica Maria la Liceu, ori la Căminul cultural și ne recita versurile unchiului. Frumoase amintiri…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s