Într-un ceas bun, fereastră redeschisă spre neamuri și Europa!

Ziua de 10 februarie a rămas înscrisă aparte  în istoria Ținutului Herța. După o pauză aproape de 13 ani a fost redeschis PTF „Diakivți-Racovăț”. Sincer să fiu, n-am crezut până în ajunul evenimentului de realitatea lui. Fapt explicabil, deoarece prea multe promisiuni au fost lansate pe parcursul acestei perioade.

După cum au declarat presei oficialii români și ucraineni prezenți la ceremonia oficială, capacitatea de trafic planificată este de până la 300 de vehicule pe zi, inclusiv 10 autobuze, 1 550 de cetățeni, inclusiv 500 de pietoni.

Important e că odată cu deschidterea vămii aflate pe teritoriul satului Probotești, odată cu cea din Crasna, inaugurată recent, fluxul de transport și personae din vama Porubne-Siret va devein mai lejer. În același timp se va intensifica simțitor colaborarea transfrontalieră pe axa Herța-Dorohoi între agenții economici, ONG-uri, nemaivorbind despre rudele apropiate. Chiar în poarta vămii l-am întâlnit pe dl Iulian Florea, cineast cunoscut în Republica Moldova, originar din Probotești, actualmente domiciliat la Dorohoi. Era cu ochii în lacrimi:

– Frate, dă-mi voie să te îmbrățișez! Vezi Proboteștiul meu? Acolo am păscut vaca în copilărie. De câțvia ani nu mi-am văzut sora. În sfârșit, voi putea veni mai des la ea și la celelate neamuri!

Ne bucurăm și noi, sperând la pace și ca în viitor să nu se admită închiderea unor asemenea treceri între frați. Într-un ceas bun!

Vasile BÂCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s