Bustul dispărut al lui Dimitrie Onciuldin Cernăuți există!

Bustul de bronz al lui Dimitrie Onciul, realizat de sculptorul Corneliu Medrea, a fost o operă de artă emblematică pentru Societatea studenţească „Junimea” din Cernăuţi. Inaugurat la 26 octombrie 1928, în grădina căminului „Junimii” de pe strada Universităţii, bustul a fost dedicat primului preşedinte al societăţii.

Timp de aproximativ 12 ani, monumentul-bust a fost amplasat în acea grădină, înainte de a fi îndepărtat din cauza ocupaţiei sovietice care a avut loc în iunie 1940. În timpul celei de-a 50-a aniversări a Societății „Junimea”, în 1928, au avut loc numeroase evenimente la Cernăuţi, inclusiv dezvelirea bustului lui Dimitrie Onciul, concerte şi baluri, precum şi un parastas la cimitirul vechi din oraş.

Cu toate acestea, evenimentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au dus la pierderea temporară a bustului lui Onciul. Oraşul Cernăuţi a fost eliberat în iulie 1941, iar conform Revistei Bucovinei din ianuarie 1943, bustul a fost salvat mulţumită Facultăţii de Teologie din Cernăuţi şi a fost pus provizoriu în sala profesorilor acelei facultăţi până la aşezarea lui la locul iniţial.

În pofida evenimentelor istorice dramatice, bustul lui Dimitrie Onciul a supravieţuit, fiind actualmente păstrat la Muzeul Bucovinei din Suceava.

De asemenea, acesta a devenit o mărturie durabilă a importanţei pe care o societate studenţească precum „Junimea” o poate avea în viaţa culturală şi politică a unei comunităţi.

Vladimir ACATRINI

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s