Ziua mondială a Poezieila Liceul din Cupca

Anual această frumoasă sărbătoare a poeziei, a cuvântului scris, a literaturii, culturii este marcată pe larg la Liceul din Cupca.

Anul acesta, deși destul de complicat, totuși am organizat o adevărată sărbătoare a poeziei. O permanentă expoziție de  cărți de poezie, dar și proză se  află în incinta Muzeului nostru istoric. O atenție deosebită acordăm anume operelor poetului crăsnean Ilie Motrescu, Cobzarului ucrainean Taras Șevcenko, Luceafărului poeziei românești Mihai Eminescu, scriitoarei bucovinene Olga Kobyleanska și alții.

O expoziție cu portretele celor doi mari clasici ai literaturii universale, Mihai Eminescu și Taras Șevcenko, am amenajat pe culoarul școlii. De asemenea, am expus și cărțile de poezie ale autorilor numiți mai sus, dar și a regretatului traducător din opera șevcenkiană, Ion Cozmei din Suceava, cât și  ale autorilor locali.

În cabinetul de limba și literatura ucraineană a Liceului nostru, unde s-a desfășurat activitatea propriu-zisă, am amenajat, de asemenea, un ungher dedicat zilei respective.

Ceremonia au început-o  elevii clasei a 2-a ai Liceului, care sub îndrumarea învățătoarei lor, dna Viorica Marcu, au recitat câteva versuri pentru copii scrise de diferiți autori.

Membrii Cenaclului literar „Lămâiţa”, condus de subsemnata, din care fac parte elevi din diferite clase, au pregătit un recital poetic. Au răsunat versuri proprii despre primăvară, Mărțișor, pace, baștină, copilărie… 

O scenetă umoristică, despre felul cum vorbim noi în limba maternă și cum ar trebui să vorbim corect, au prezentat elevii clasei a 6-ea, sub îndrumarea profesoarei de limba maternă, dna Maria Lazurca. 

Au urmat câte un grupaj de versuri în limbile română, ucraineană, engleză, franceză, italiană…  Școlarii noștri au recitat cu emoție și stăruință poezii ale autorilor clasici și moderni. Au participat elevi din aproape toate clasele.

Profesoara de limba și literatura maternă și muzică, Lucica Dușceac, a pregătit și câteva cântece despre graiul matern, Eminescu, meleagul drag…

Elevii noștri au fost îmbrăcați în cămăşi cusute atât românești, cât și ucrainene. Le mulțumim părinților care au avut grijă de costumația respectivă.

Sincere mulțumiri aducem  tuturor profesorilor de filologie de la Liceu pentru munca depusă în cunoașterea literaturii, a poeziei, a poeților, în diferite limbi. Succese elevilor și fie ca dragostea de poezie, literatură, cultură, artă, muncă, viață, frumos, să-i însoțească pe tot parcursul vieții.

Eleonora SCHIPOR

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s