Favoriți – mulți, alegători – puțini…

Duminică, 25 octombrie, în Ucraina au avut loc alegerile locale. Cetățenii și-au desemnat favoriții care îi vor reprezenta în consiliile de diferite niveluri pe parcursul următorilor 5 ani,  precum și primarii tuturor orașelor și comunităților.

Cu siguranță acest scrutin va rămâne în istorie ca unul cu o rată de prezență la vot extrem de scăzută. Speriați de pandemie și timpul posomorât de afară, dar și, probabil, destul de dezamăgiți de activitatea multor candidați, alegătorii nu s-au înghesuit în fața urnelor de vot, lucru mai puțin caracteristic pentru alegerile locale. Ba mai mult, și noul sistem electoral i-a pus în dificultate pe mulți din cei care s-au prezentat la vot, numărul buletinelor nevalabile fiind și el destul de mare.

Conform datelor prealabile, victoria pentru funcția de primar al orașului Herța a fost obținută de către Vasile Scripcaru (candidat independent). Al doilea s-a clasat Petru Gheorghiu („Batkivșcina”), iar treapta a treia i-a revenit lui Victor Ciuclea („Platforma de opoziție – Pentru viață”).

Opt partide din cele nouă înscrise în cursa electorală au depășit pragul de trecere (5%), mandatele de consilieri fiind împărțite în următoarea proporție: „Slujitorul Poporului” (5 mandate), „Platforma de opoziție – Pentru viață” (5), „Batkivșcina” (5), „Propoziția” (3), „Solidaritatea Europeană” (2), „Controlul Popular” (2), „Pentru Viitor” (2), UDAR (2).

În ceea ce priveşte CTU Ostrița, funcția de primar va fi deținută în continuare de către Vasile Țurcan, el fiind urmat de  Viorel Iastremschi și Dan Crâșmaru (toți candidați independenți).  Pragul electoral a fost depășit de către toate cele șapte partide participante, configurația mandatelor obținute de fiecare din ele, o prezentăm în tabelele oferite de comisia electorală.

Alexandru PLATONOV

În imagini: secvențe din cadrul scrutinului la Herța, Mihoreni și Mogoșești.

Foto de autor și Gheorghe MURARU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s